ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μυστήριο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από πυρηνικούς σταθμούς

Γαλλία: Μυστήριο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από πυρηνικούς σταθμούς

Την εμφάνισή τους έκαναν και πάλι το βράδυ της Παρασκευής (31/10) άγνωστα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από πέντε πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία, ανεβάζοντας τις μυστηριώδεις υπερπτήσεις, για τις οποίες οι Αρχές τηρούν σιγή, σε σχεδόν 15 τον τελευταίο μήνα!

Τα μικρά αεροσκάφη εντοπίσθηκαν χθες ανάμεσα στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) και τα μεσάνυχτα (01:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), όπως πληροφορήθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο από δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα και επιβεβαίωσε αργότερα πηγή του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι υπερπτήσεις αφορούσαν τους νορμανδικούς σταθμούς του Πενλί και του Φλαμανβίλ, στη βορειοδυτική Γαλλία, του Σεν-Λοράν-ντεζ-Ο και του Νταμπιέρ-αν-Μπιρλί (κεντρική Γαλλία), αλλά και αυτόν του Φεσενέμ στην Αλσατία (ανατολική Γαλλία).

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι τόσο το υπουργείο Εσωτερικών, όσο και η Χωροφυλακή δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την πλευρά του, ο όμιλος EDF, ο οποίος διαχειρίζεται τους 19 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, δε θέλησε να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το σταθμό του Πενλί είχε γίνει ήδη μια υπέρπτηση το βράδυ της Πέμπτης, όπως και πάνω από έναν άλλο σταθμό στο Γκολφές, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Τα αεροσκάφη δεν εξουδετερώθηκαν «επειδή δεν αντιπροσώπευαν άμεση απειλή» για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, είχε αρκεστεί να διαβεβαιώσει εκπρόσωπος της Χωροφυλακής.

Ο όμιλος EDF είχε αναφέρει χθες πως παρόμοιες υπερπτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου πάνω από άλλους επτά πυρηνικούς σταθμούς διασκορπισμένους σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Έκανε λόγο για επιχειρήσεις «χωρίς συνέπειες», εκφράζοντας την πρόθεσή του να καταθέσει μηνύσεις.

Η αποκάλυψη πάντως των υπερπτήσεων αυτών επανέφερε στη Γαλλία τη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Στη χώρα απαγορεύεται να πετούν αεροσκάφη πάνω από πυρηνικούς σταθμούς σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων και σε ύψος μικρότερο των 1.000 μέτρων. Οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 75.000 ευρώ…

Σχετικές ειδήσεις