ΚΟΣΜΟΣ

Στο προσκήνιο υποθέσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί Φράνκο

Στο προσκήνιο υποθέσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί Φράνκο

Δικαστήριο της Αργεντινής ζήτησε από τις ισπανικές αρχές να συλλάβουν και να εκδώσουν 20 πρώην αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην υπουργούς της Ισπανίας, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εποχή της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο.

Η ομοσπονδιακή δικαστής Μαρία Σερβίνι δε Κούμπρια, η οποία ερευνά τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων και άλλων εγκλημάτων στην Ισπανία την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο, απηύθυνε αυτό το αίτημα την Παρασκευή.

Μεταξύ των 20 καταζητούμενων είναι οι πρώην υπουργοί Χοσέ Ουτρέρα Μολίνα, 86 ετών και Ροδόλφο Μαρτίν Βίγια, 79 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας το 1974 και το 1976 αντίστοιχα.

Ο Φράνκο κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 μέχρι τον θάνατό του, το 1975, όμως χρειάστηκε να περάσουν μερικά ακόμη χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία στη χώρα. Οι Ισπανοί πρώην αξιωματούχοι εκείνης της περιόδου δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά στην Ισπανία καθώς τους παραχωρήθηκε αμνηστία, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι οικογένειες των θυμάτων κατέφυγαν στα δικαστήρια της Αργεντινής, η οποία συνάψει συμφωνία έκδοσης των υπόπτων με τις ισπανικές αρχές.

Το σκεπτικό είναι ότι εγκλήματα όπως τα βασανιστήρια είναι τόσο σοβαρά που μπορούν να διωχθούν από οποιαδήποτε χώρα. Με βάση αυτό το σκεπτικό άλλωστε οι ισπανικές αρχές είχαν συλλάβει το 1998 τον πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από τη Μαδρίτη στο αίτημα του Μπουένος Άιρες. Ωστόσο, με βάση την εμπειρία από παλαιότερες υποθέσεις, θεωρείται βέβαιο ότι η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος θα είναι πολύ αργή.

Τον περασμένο Απρίλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αρνήθηκε να εκδώσει στην Αργεντινή έναν πρώην αστυνομικό που είχε κατηγορηθεί για βασανισμούς κρατουμένων κατά την περίοδο της δικτατορίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι το αδίκημα είχε παραγραφεί, ενώ ο ίδιος ο Αντόνιο Γκονθάλεθ Πατσέκο διέψευδε ότι βασάνιζε κρατούμενους.

Σχετικές ειδήσεις