ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Δεκάδες μέλη της «αλ Κάιντα» σκοτώθηκαν σε επιδρομές

Υεμένη: Δεκάδες μέλη της «αλ Κάιντα» σκοτώθηκαν σε επιδρομές

Είκοσι πρόσωπα, που πιστεύεται ότι ανήκαν στην αλ Κάιντα, έχασαν τη ζωή τους σε δύο επιδρομές τηλεχειριζόμενων, μη επανδρωμένων (πιθανότατα αμερικανικών) αεροσκαφών, οι οποίες διεξήχθησαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη (4/11) στην κεντρική Υεμένη.

Οι δύο επιδρομές είχαν στόχο θέσεις της αλ Κάιντα στο Γιάκλα, ένα χωριό στην επαρχία Ράντα, που αποτελεί προπύργιο του εξτρεμιστικού δικτύου το οποίο παραμένει ιδιαίτερα ενεργό στην Υεμένη και συγκρούεται το τελευταίο διάστημα με τους σιίτες αντάρτες που κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα.

Οι μαχητές που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα είχαν ξαναγίνει πρόσφατα στόχος επιθέσεων τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και της πολεμικής αεροπορίας της Υεμένης.

Η αλ Κάιντα είναι εδραιωμένη στην περιοχή αυτή όπου οι σιίτες αντάρτες, οι λεγόμενοι Χούτι, αποπειρώνται να αποκτήσουν ερείσματα, αφού κατέλαβαν τη Σανάα την 21η Σεπτεμβρίου, προελαύνοντας στο δυτικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Η απροσδόκητη έλευση των Χούτι δεν έχει γίνει αποδεκτή από τις σουνιτικές φυλές, οι οποίες αντιστέκονται με τα όπλα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συμμαχούν με την αλ Κάιντα.

Πηγές που πρόσκεινται στις φυλές ανέφεραν ότι οι μαχητές τους σκότωσαν 22 μέλη των Χούτι σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον των θέσεών τους στην περιοχή Ράντα. Ένας απολογισμός ωστόσο που δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις αυτές εξαπολύθηκαν αφού έληξε το τελεσίγραφο τεσσάρων ημερών που είχαν δώσει οι φυλές στους Χούτι για να φύγουν από τις περιοχές τους στη Ράντα.

Παράλληλα στο Άντεν, τη σημαντικότερη πόλη της νότιας Υεμένης, αναπτύχθηκαν βοηθητικοί του στρατού λόγω των φόβων περί παρείσφρησης των Χούτι ή επιθέσεων της αλ Κάιντα.

«Βρισκόμαστε στο Άντεν για να προστατεύσουμε τα δημόσια κτίρια και τις εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας σε συντονισμό με τον στρατό», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους επικεφαλής των παραστρατιωτικών, ο Αμπντελατίφ αλ Σάγεντ. «Θα αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Άντεν, είτε αυτή προέρχεται από τους Χούτι ή από την αλ Κάιντα», πρόσθεσε.

Οι Χούτι — ο ένοπλος βραχίονας των οποίων επισήμως αποκαλείται Ανσαρουλάχ — αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα την 21η Σεπτεμβρίου, μετατράπηκαν σε ρυθμιστές της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, η οποία γειτονεύει με τη Σαουδική Αραβία, το κράτος με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως. Από την πλευρά τους, οι σουνιτικές φυλές και η αλ Κάιντα τούς θεωρούν αιρετικούς.

Σχετικές ειδήσεις