ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινάει η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού

Ξεκινάει η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού

Η καταστροφή των 12 εγκαταστάσεων παραγωγής χημικών όπλων που λειτουργούσε η συριακή κυβέρνηση θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στον μήνα και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές καλοκαίρι, δήλωσε χθες Τετάρτη (06/11/2014) ο Γκάρι Κουίνλαν, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τρέχοντα μήνα.

Στις 12 εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται επτά αποθήκες και πέντε υπόγειες σήραγγες.

Η εξουδετέρωση και των 1.300 τόνων χημικών ουσιών που παρέδωσε η κυβέρνηση της Δαμασκού και την οποία επιβλέπει η Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) έχει ολοκληρωθεί, ενώ το 98% αυτών έχουν ήδη καταστραφεί εν πλω, δήλωσε ο Κουίνλαν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία ένα "αρκετά εντυπωσιακό επίτευγμα" αλλά προειδοποίησε ότι για να μπορούμε να μιλάμε για έναν επιτυχημένο αφοπλισμό υπάρχει ακόμη "σημαντική δουλειά" που πρέπει να γίνει.

Όπως είπε ο Κουίνλαν στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ύστερα από ενημέρωση που δέχτηκε κεκλεισμένων των θυρών από την Ζίγκριντ Κογκ, ειδική σύμβουλο του ΟΗΕ για το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας, το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ σχεδιάζει την καταστροφή ενός ακόμη χώρου-- την οποία η συριακή κυβέρνηση αποκάλυψε μόλις τον Σεπτέμβριο-- όπου παράγεται η θανατηφόρος ουσία ρικίνη.

Η Δαμασκός συμφώνησε τον περασμένο χρόνο στην καταστροφή ολόκληρου του χημικού της οπλοστασίου ύστερα από την επίθεση από τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ με το θανατηφόρο αέριο σαρίν στις 21 Αυγούστου 2013 από την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι στη συνοικία Γούτα της συριακής πρωτεύουσας.

Σχετικές ειδήσεις