ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Ανησυχία ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την Πέμπτη (06/11/2014) τη «βαθιά τους ανησυχία» για την τύχη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και ενώ την ερχόμενη επόμενη εβδομάδα αναμένεται στο Πεκίνο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Σούζαν Ράις είπε ότι είναι «πολύ ανήσυχη για την τύχη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τόνισε ότι «η πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδήγησε σε σταθερότητα και ευημερία όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας».

Η Ράις συναντήθηκε την Πέμπτη (06/11/2014) με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για να συζητήσουν το θέμα πριν από την επίσκεψη του Ομπάμα στο Πεκίνο από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου.«Συζήτησαν για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, και εξέτασαν τρόπους πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ενθαρρύνουν ένα εποικοδομητικό τρόπο για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Παρά τον κίνδυνο να προκαλέσουν την οργή του Πεκίνου οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διστάζουν να καυτηριάσουν τακτικά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, αν και, όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η «σχέση μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η πιο θεμελιώδης στον κόσμο σήμερα».

Όσον αφορά την προσεχή επίσκεψη Ομπάμα στο Πεκίνο γίνεται στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του APEC (Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού) που θα γίνει στο Πεκίνο από τις 10 Νοεμβρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος στην κινεζική πρωτεύουσα θα έχει και κατ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Ζινπίνγκ. Ο Ομπάμα στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μιανμάρ για τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας (EAS), η οποία δεσπόζει στην Ένωση των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και ακολούθως θα ταξιδέψει για την Αυστραλία, όπου θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20.

Σχετικές ειδήσεις