ΚΟΣΜΟΣ

Μογκερίνι: Φόβοι νέας κλιμάκωσης της βίας στη Γάζα

Μογκερίνι: Φόβοι νέας κλιμάκωσης της βίας στη Γάζα

Για κίνδυνο νέας κλιμάκωσης της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εάν δεν επαναληφθούν οι προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης προειδοποίησε η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Αν δεν προχωρήσουμε στο πολιτικό μέτωπο, κινδυνεύουμε να βυθιστούμε εκ νέου στη βία» δήλωσε η Μογκερίνι κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σε μια περίοδο σφοδρής έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η παλαιστινιακή πλευρά της κατεχόμενης και προσαρτημένης στο Ισραήλ πόλης πλήττεται από το καλοκαίρι από ταραχές που έχουν ενταθεί επικίνδυνα τις τελευταίες εβδομάδες. Ένας άνθρωπος, ο δέκατος από τον Ιούλιο, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε την Τετάρτη (05/11/2014). Ο παλαιστίνιος δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από πυρά της ισραηλινής αστυνομίας.

Το εξαιρετικά ευαίσθητο καθεστώς που διέπει την Πλατεία των Τζαμιών, η οποία αποτελεί τον τρίτο πιο ιερό τόπο του Ισλάμ όπως και ιερό τόπο του Ιουδαϊσμού, είναι στο επίκεντρο των εντάσεων, ωστόσο ένας συνδυασμός παραγόντων συμβάλλει στην κατάσταση.

Η Μογκερίνι επέκρινε έτσι τη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Οι νέοι εβραϊκοί οικισμοί είναι κατά την άποψή μας εμπόδιο, αλλά κατά την άποψή μας υπάρχει επίσης, ή μπορεί να υπάρχει, πολιτική βούληση, όπως μόλις δήλωσε ο υπουργός, για να επαναληφθούν οι συνομιλίες και κυρίως οι συνομιλίες να παραγάγουν αποτελέσματα» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Μογκερίνι αναφερόταν στον επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Αβίγκντορ Λίμπερμαν που την υποδέχτηκε.

Σχετικές ειδήσεις