ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Φόρος τιμής στους πεσόντες παρουσία της Ελισσάβετ

Βρετανία: Φόρος τιμής στους πεσόντες παρουσία της Ελισσάβετ

Χιλιάδες Βρετανοί, ανάμεσα στους οποίους και η βασίλισσα Ελισσάβετ, απέτισαν την Κυριακή (09/11) φόρο τιμής στους στρατιώτες της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η βασίλισσα, την οποία συνόδευαν πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, κατέθεσε ένα στεφάνι από παπαρούνες στο Κενοτάφιο, το μνημείο των πεσόντων που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου.

Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες από πολλές χώρες της Κοινοπολιτείας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και περίπου 500.000 στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επισήμανε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης που οργανώθηκαν είναι «ιδιαίτερα συγκινητικές» φέτος, καθώς σηματοδοτούν τόσο τη συμπλήρωση 1 αιώνα από την έναρξη του πολέμου και την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία αλλά επίσης τον τερματισμό των επιχειρήσεων των βρετανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να θυμηθούμε τους θαρραλέους άνδρες και γυναίκες που υπηρέτησαν την χώρα μας, υπερασπίστηκαν τις ελευθερίες μας και μας προστάτευσαν», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Εξαιτίας των φόβων τρομοκρατικού χτυπήματος, που συνδέονται με την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ και τη συμμετοχή της Βρετανίας στο διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των εορτασμών ήταν «αυξημένα» ανέφερε ο στρατηγός Νίκολας Χόουτον, αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Βρετανίας.

Τις εκδηλώσεις σηματοδότησε και η συμμετοχή του πρεσβευτή της Ιρλανδίας στο Λονδίνο, που κατέθεσε για πρώτη φορά στεφάνι ως φόρο τιμής για τους Ιρλανδούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν συμμετέχοντας στο βρετανικό στρατό, μία ένδειξη των στενότερων σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Δουβλίνου.

Σχετικές ειδήσεις