ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι

Ιστορική επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι

Το Βελιγράδι, όπου τα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναμένεται να επισκεφθεί τη Δευτέρα (10/11) ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Η ιστορική αυτή επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου, ωστόσο αναβλήθηκε για να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός εξαιτίας της εμφάνισης σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας» σε ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων των δύο χωρών για τα προκριματικά του EURO 2016.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ματς μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, στις 14 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι, εμφανίστηκε, πάνω από τον αγωνιστικό χώρο, τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι, από το οποίο κρεμόταν η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας». Το Βελιγράδι ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «προσχεδιασμένη πολιτική προβοκάτσια των Τιράνων», ενώ από την άλλη πλευρά, η αλβανική ηγεσία μίλησε για «εμμονές και εφιάλτες» των Σέρβων πολιτικών.

Μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ και της Γερμανίας ωστόσο, τα πνεύματα ηρέμησαν και ως εκ τούτου η επίσκεψη Ράμα στο Βελιγράδι θα πραγματοποιηθεί σήμερα (10/11).

Πρόκειται μάλιστα για ιστορικής σημασίας επίσκεψη, αφού έχουν περάσει 68 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Αλβανού ηγέτη στο Βελιγράδι, το οποίο είχε επισκεφθεί το 1946 ο Ενβέρ Χότζα.

Πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία εκτιμούν πως παρότι η επίσκεψη αυτή επισκιάζεται από τα πρόσφατα επεισόδια με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Το γεγονός και μόνο ότι θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών θεωρείται πρόοδος, με δεδομένο ότι το Βελιγράδι και τα Τίρανα έπαψαν να επικοινωνούν σε πολιτικό επίπεδο από τον Ιούνιο του 1948, όταν ο Ενβέρ Χότζα στη ρήξη Τίτο - Στάλιν υποστήριξε τον Σοβιετικό ηγέτη.

Ο Έντι Ράμα και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν πρόκειται βέβαια να «περπατήσουν» στα χνάρια της ιστορίας, ούτε και αναμένεται να ασχοληθούν με το πρόσφατο παρελθόν και το ζήτημα του Κοσόβου.

Η Σερβία, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αναδείξει την Αλβανία σε παράγοντα επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου, ενώ τα Τίρανα δεν έχουν λόγο να προκαλούν, διεκδικώντας κάποιο ρόλο, αφού η Πρίστινα τα πηγαίνει μια χαρά στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, οι συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών θα περιοριστούν στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική συνεργασία. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως μέχρι και για το θέμα της αλβανικής μειονότητας στη νότια Σερβία οι δύο πλευρές «έριξαν νερό στο κρασί τους», ενώ η Σερβία επέτρεψε στον Αλβανό πρωθυπουργό να επισκεφτεί την κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου οι Αλβανοί είναι πλειοψηφία.

Από την πλευρά του, ο Έβντι Ράμα παραιτήθηκε από την πρόθεσή του να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της μειονότητας στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης του Πρέσεβο.