ΚΟΣΜΟΣ

Αιγυπτιακή οργάνωση τζιχαντιστών δηλώνει πίστη στο ΙΚ

Αιγυπτιακή οργάνωση τζιχαντιστών δηλώνει πίστη στο ΙΚ

Την πίστη τους στο Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ανσαρ αλ-Μάκντες, υπεύθυνοι για πληθώρα επιθέσεων κατά του αιγυπτιακού στρατού και της αστυνομίας μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Ανακοινώνουμε την πίστη μας στον χαλίφη Ιμπραχίμ Ιμπν Αουάντ... ότι θα ακούμε και θα υπακούμε», ανακοίνωσε η οργάνωση σε ηχογραφημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της στο Twitter, αναφερόμενη στον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ανσαρ αλ-Μάκντες, η οποία ιδρύθηκε το 2011 με ορμητήριά της στη χερσόνησο του Σινά, μπορεί να είχε ιδεολογική συγγένεια με την αλ Κάιντα, ωστόσο πρόσφατα ανακοίνωσε ότι «υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με ρουκέτες από το Σινά κατά του ισραηλινού εδάφους, αλλά και σειρά φονικών επιθέσεων κατά των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Κατά τους τελευταίους δε μήνες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται ως εκδίκηση στο όνομα των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά εκατοντάδες στους δρόμους των πόλεων της Αιγύπτου ή έχουν φυλακισθεί κατά χιλιάδες, η Ανσαρ αλ-Μάκντες φρόντιζε να καλεί τους «μουσουλμάνους πολίτες» να μην πλησιάζουν τους στόχους της, το στρατό και την αστυνομία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου Χάνι Αμπντέλ Λατίφ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ανακοίνωση της οργάνωσης των τζιχαντιστών δεν αλλάζει τη στάση των αιγυπτιακών αρχών, που έχουν δεσμευθεί «να εξοντώσουν τους τρομοκράτες».

«Πρόκειται για διαφορετικές ονομασίες των ίδιων τρομοκρατών», σχολίασε χαρακτηριστικά.