ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Νεκρή Ισραηλινή σε νέα επίθεση με μαχαίρι

Δυτική Όχθη: Νεκρή Ισραηλινή σε νέα επίθεση με μαχαίρι

Ένας Παλαιστίνιος επιτέθηκε σήμερα (10/11/2014) με μαχαίρι εναντίον τριών Ισραηλινών κοντά σε έναν εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας δύο άνδρες, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Παλαιστίνιος βγήκε από το αυτοκίνητό του και επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον των τριών πολιτών σε μια στάση λεωφορείου κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκους Ετζιόν, ανέφερε η αστυνομία.

Η νεαρή Ισραηλινή, 25 ετών που είχε τραυματιστεί σοβαρά, υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά της. Ένας δεύτερος Ισραηλινός τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα και ένας τρίτος στο πρόσωπο.

Ο δράστης, που δέχθηκε πυροβολισμούς από έναν φρουρό ιδιωτικής εταιρείας, διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου και υπέκυψε στα τραύματά του, δήλωσε ο Μίκι Ρόζενφελντ, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Νωρίτερα σήμερα (10/11/2014) ένας άλλος Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον ενός Ισραηλινού στρατιώτη κοντά σε έναν σταθμό τραίνου στο Τελ Αβίβ, τραυματίζοντάς τον σοβαρά, προτού συλληφθεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών είναι αυξημένη εξαιτίας της διαμάχης για την Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο τόπο των μουσουλμάνων. Εξάλλου συγκρούσεις σημειώνονται από το Σάββατο (8/11/2014) σε πολλές πόλεις όπου κατοικούν Άραβες στο Ισραήλ, μετά τον φόνο ενός νεαρού Άραβα από την ισραηλινή αστυνομία.

Τώρα η βία φαίνεται να έφτασε και στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Ο Ισραηλινός στρατιώτης, που είναι περίπου 20 ετών, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης, ένας νεαρός Παλαιστίνιος 17 ετών από τη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, μαχαίρωσε πολλές φορές τον στρατιώτη, ενώ πρόσθεσε ότι τον έχει συλλάβει. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα κίνητρα του δράστη φαίνεται να είναι πολιτικά.

Αυτή είναι η πρώτη επίθεση τέτοιου είδους που σημειώνεται στο Τελ Αβίβ στο τρέχον πλαίσιο των εντάσεων.

Στο μεταξύ στην αραβική πόλη Καφρ Κανά του Ισραήλ ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστίνιων και της αστυνομίας.

Η Καφρ Κανά είναι επίκεντρο των ταραχών που σημειώνονται στις πόλεις με μεγάλες αραβικές κοινότητες από το Σάββατο, όταν η ισραηλινή αστυνομία σκότωσε τον Χάιρ Χαμντάν, έναν Άραβα 22 ετών, ο οποίος φέρεται να αντιστάθηκε στη σύλληψη.

Οι εικόνες βίντεο που έχουν καταγράψει τη σκηνή ωστόσο θέτουν υπό αμφισβήτηση την εκδοχή της ισραηλινής αστυνομίας ότι ο νεαρός αποτελούσε απειλή. Αντίθετα, δείχνουν ότι σκοτώθηκε αφού δέχθηκε πολλές σφαίρες στην πλάτη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς υπερασπίστηκε τους αστυνομικούς. «Σοκαριστήκαμε όταν είδαμε έναν διαδηλωτή οπλισμένο με μαχαίρι να απειλεί τους αστυνομικούς που είχαν πάει για να εφαρμόσουν τον νόμο», είπε στο ισραηλινό, στρατιωτικό ραδιόφωνο. «Εκφράζω την απόλυτη υποστήριξή μου στους αστυνομικούς που ενέργησαν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και εξουδετέρωσαν μια απειλή», πρόσθεσε.

Οι Άραβες Ισραηλινοί, όπως και οι Παλαιστίνιοι, από την πλευρά τους καταγγέλλουν «μια εν ψυχρώ εκτέλεση» και λένε ότι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην έρευνα του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σχετικές ειδήσεις