ΚΟΣΜΟΣ

Δεν επιθυμεί νέο Ψυχρό Πόλεμο ο Κάμερον

Δεν επιθυμεί νέο Ψυχρό Πόλεμο ο Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε τη Δευτέρα (10/11) ότι κανείς δεν επιθυμεί την επανάληψη ενός Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία, ωστόσο επεσήμανε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας εάν η κυβέρνηση συνεχίσει με τις πράξεις της να συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Απευθυνόμενος σε ακροατήριο στο Λονδίνο, ο Κάμερον δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σημαντική απειλή και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο τόνισε ότι δεν είναι πολύ αργά να αποφευχθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.

Ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία απειλούν να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. «Δεν είναι ένα αποτέλεσμα που πιστεύουμε ότι είναι αδύνατο να αποφευχθεί και δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε», δήλωσε ο Κάμερον. «Σκοπεύω να το καταστήσω αυτό σαφές στον πρόεδρο Πούτιν στο Μπρισμπέιν αυτό το Σαββατοκύριακο».

Τόσο ο Κάμερον όσο και ο Πούτιν αναμένεται να παραστούν στη συνάντηση των ηγετών της G20 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αυστραλία στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Κάμερον μετά τις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και τις εικασίες ότι η Μόσχα είχε αποστείλει στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις των ανταρτών.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι μια «στρατιωτική λύση» στην κρίση στην Ουκρανία δεν αποτελεί επιλογή, ωστόσο οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Για τον λόγο αυτόν, ο Κάμερον δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις πιέσεις στη Ρωσία εάν η Μόσχα συνεχίσει τις ενέργειές της που συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής.

«Οι ενέργειες αυτές της Ρωσίας προβάλουν σοβαρούς κινδύνους και για την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Είναι αναγκαίο να θυμόμαστε τις συνέπειες του να εθελοτυφλούμε όταν μεγάλες χώρες εκφοβίζουν μικρότερες», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κάμερον. «Εάν η Ρωσία εμμείνει στην τρέχουσα πορεία της, τότε εμείς θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις πιέσεις και οι σχέσεις της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο θα αλλάξουν ριζικά στο μέλλον».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων