ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Κορέα:Έφεση επί της απόφασης του δικαστηρίου για το Sewol

Ν. Κορέα:Έφεση επί της απόφασης του δικαστηρίου για το Sewol

Ο γενικός εισαγγελέας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου της Γκουανγκτζού που καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 36 ετών τον πλοίαρχο του οχηματαγωγού Sewol για αμέλεια και σε ποινές κάθειρξης 15 έως 30 ετών στα υπόλοιπα 14 μέλη του πληρώματος.

Κατηγορούμενος ότι εγκατέλειψε εκατοντάδες επιβάτες στην τύχη τους, ο πλοίαρχος του νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού Sewol, που βυθίστηκε τον Απρίλιο παρασύροντας στον θάνατο 304 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους μαθητές σχολείου, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 36 ετών.

Επειτα από μαραθώνια δίκη που διήρκεσε πέντε μήνες, ο Λι Ζουν-Σακ, 69 ετών, κρίθηκε ένοχος για σωρεία σοβαρών παραλείψεων.

Οι τρεις δικαστές του δικαστηρίου της Γκουανγκτζού δεν ακολούθησαν ωστόσο το σκεπτικό του εισαγγελέα που είχε ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής για "ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια".

"Δεν έγινε δυνατόν να αποδειχθεί ότι οι κατηγορούμενοι εγνώριζαν ότι τα θύματα επρόκειτο να πεθάνουν εξαιτίας των ενεργειών τους, ούτε ότι είχαν την πρόθεση να σκοτώσουν τους ανθρώπους. Κατά συνέπεια, οι κατηγορίες περί ανθρωποκτονίας απορρίπτονται", αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Οικογένειες θυμάτων παρούσες στη συνεδρίαση του δικαστηρίου αντέδρασαν με οργή όταν αντιλήφθηκαν ότι ο πλοίαρχος απέφυγε την επιβολή της θανατικής ποινής, αν και αυτή έχει να εφαρμοσθεί από το 1997 στη Νότια Κορέα.

Ο πλοίαρχος του Sewol έσπευσε να εγκαταλείψει από τους πρώτους το πλοίο του που είχε πάρει κλίση στις 16 Απριλίου ανοικτά των ακτών της νότιας Κορέας, αφήνοντας παγιδευμένους εκατοντάδες επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο πλοίαρχος δήλωσε ότι τού αξίζει η θανατική ποινή, αλλά τόνισε ότι δεν είχε την πρόθεση να θυσιάσει τη ζωή των επιβατών.

"Ημουν πανικόβλητος, ήμουν ανίκανος να κάνω οτιδήποτε. Δεν έλαβα τα δέοντα μέτρα, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια τόσων πολύτιμων ζωών", είπε.
Το δικαστήριο έδειξε επιείκεια και προς τρία ακόμη μέλη του πληρώματος, για τα οποία η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης, και επέβαλε ποινές κάθειρξης 15 έως 30 ετών.

Σχετικές ειδήσεις