ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Νεκρός ένας 20χρονος Παλαιστίνιος

Γάζα: Νεκρός ένας 20χρονος Παλαιστίνιος

Ένας 20χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα (11/11/2014) από έκρηξη για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους φορτηγού στο σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τον εφοδιασμό με υγρά καύσιμα του φορτηγού, το οποίο βρισκόταν στην παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης μέσω του οποίου διακινούνται μόνο εμπορεύματα.

Σύμφωνα με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους, η έκρηξη πιθανόν οφείλεται σε τεχνική βλάβη κατά τη διάρκεια του εφοδιασμού. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα, Ιγιάντ Μπόζουμ, δεν ήταν σε θέση να πει αν η έκρηξη σημειώθηκε από βλάβη ή οφείλετο σε εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο τη χαρακτήρισε "πολύ περίεργη".

Η Γάζα εισάγει καύσιμα από το Ισραήλ, η αγορά των οποίων γίνεται μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη. Η Παλαιστινιακή Αρχή διευκολύνει τη μεταφορά, γιατί η Χαμάς, η οποία έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, δεν έχει σχέσεις με τις ισραηλινές αρχές.

Παράλληλα το Ισραήλ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας σήμερα, την επομένη του θανάτου ενός στρατιώτη και μιας εβραίας εποίκου, όταν οι δύο πολίτες δέχθηκαν επιθέσεις με μαχαίρι από Παλαιστίνιο στο Τελ Αβίβ και τη Δυτική Όχθη. "Η αστυνομία έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Χιλιάδες αστυνομικοί, αξιωματικοί, εθελοντές και ενισχύσεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να εγγυηθούν τη δημόσια ασφάλεια" και να δώσουν στους πολίτες αίσθημα ασφάλειας, δήλωσε η εκπρόσωπός της Λούμπα Σάμρι. "Επιχείρηση σε εθνική κλίμακα άρχισε σήμερα για τη σύλληψη όσων είναι σε παράνομη κατάσταση στο Ισραήλ".

Ο νεαρός Παλαιστίνιος που σκότωσε τον στρατιώτη στο Τελ Αβίβ χθες (10/11/2014) ερχόταν από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και δεν είχε άδεια παραμονής στο Ισραήλ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο στρατός έχει αναπτύξει επίσης ενισχύσεις κατά μήκος των κεντρικών οδικών αρτηριών στη Δυτική Όχθη και στις στάσεις των λεωφορείων. Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να είναι σε "επαγρύπνηση και να ειδοποιούν την αστυνομία για κάθε όχημα ή άτομο που θεωρούν ύποπτο. Θα εφαρμόσουμε μηδενική ανοχή για όλους τους ταραξίες", προειδοποίησε η εκπρόσωπος.

Παράλληλα ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον πατέρα και τρεις αδελφούς του Παλαιστίνιου που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε με μαχαίρι τον ισραηλινό στρατιώτη στο Τελ Αβίβ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Οι συλλήψεις έγιναν μετά την ολονύκτια συνεδρίαση για θέματα ασφαλείας στην οποία ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε σειρά μέτρων κατά των παλαιστινίων δραστών, όπως η κατεδάφιση των σπιτιών τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Ο στρατιώτης σκοτώθηκε χθες, την ίδια ημέρα κατά την οποία μια 25χρονη Ισραηλινή έχασε τη ζωή της όταν δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι σε διασταύρωση της Δυτική Όχθης, έξω από την Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Παλαιστίνιος τη μαχαίρωσε επανειλημμένα στον αυχένα, ενώ επιτέθηκε επίσης με μαχαίρι εναντίον δύο Ισραηλινών, τους οποίους και τραυμάτισε.

Σχετικές ειδήσεις