ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αμνηστία σε 11.000 κρατούμενους από τον Άσαντ

Συρία: Αμνηστία σε 11.000 κρατούμενους από τον Άσαντ

Τουλάχιστον 11.000 κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι στη Συρία μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μπασάρ αλ Ασαντ για χορήγηση αμνηστίας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός αρμόδιος για την Εθνική Συμφιλίωση, Άλι Χάινταρ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πραγματικός αριθμός των κρατουμένων στους οποίους έχει χορηγηθεί αμνηστία είναι μικρότερος από αυτόν στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός.

Σχεδόν «11.000 άνθρωποι έχουν επωφεληθεί του διατάγματος χορήγησης αμνηστίας και έχουν αποφυλακιστεί» διαβεβαίωσε ο Χάινταρ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε χθες στη Δαμασκό.

Ο υπουργός αναφερόταν στη «γενική αμνηστία» που χορήγησε με διάταγμα που εξέδωσε ο Άσαντ μία εβδομάδα μετά την επανεκλογή του το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον Χάινταρ, «αυτός ο αριθμός αυξάνεται» σταδιακά καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τις υποθέσεις των κρατουμένων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε ωστόσο ότι μόλις 7.000 άνθρωποι έχουν λάβει αμνηστία.

«Ένας αριθμός μεταξύ 70.000 και 80.000 ανθρώπων μπορούσε να επωφεληθεί από το μέτρο της αμνηστίας» αλλά «μόλις το 10% εξ αυτών έχει βγει από τις φυλακές», διευκρίνισε ο διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές του καθεστώτος ή αγνοούνται, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σύμφωνα με το δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άνουαρ αλ Μπούνι, πολλοί από τους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν κρατούμενοι του κοινού δικαίου, που υποτίθεται ότι δε δικαιούνταν την χορήγηση αμνηστίας.

Σε ερώτηση που του τέθηκε για τον αριθμό των 200.000 ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί ή τελούν υπό κράτηση, ο Χάινταρ απάντησε ότι ο αριθμός αυτός είναι «υπερβολικός».

Σχετικές ειδήσεις