ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι αυτονομιστές δέχονται ενισχύσεις

Το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι αυτονομιστές δέχονται ενισχύσεις

H ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι προετοιμάζονται για μια αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία καθώς επιτρέπουν τη διέλευση «Ρώσων μισθοφόρων» στην ουκρανική επικράτεια και ενισχύονται με νέα φορτία όπλων την ώρα που οι σφοδροί βομβαρδισμοί κλιμακώνουν την ένταση και αυξάνουν τις ανησυχίες για την εύθραυστη εκεχειρία.

Το σφυροκόπημα περιοχών γύρω από το Ντονέτσκ, το βασικότερο προπύργιο των ανταρτών, και οι ανταλλαγές πυρών πυροβολικού σε άλλες περιοχές πλήττουν εκ νέου την εκεχειρία που έχει ήδη παραβιαστεί καθώς από τη μια το Κίεβο κάνει λόγο για διελεύσεις ρωσικών εξοπλισμών και στρατευμάτων και από την άλλη οι αυτονομιστές καταγγέλλουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια νέα επίθεση.

«Ρώσοι μισθοφόροι ενισχύουν τις δυνάμεις (των ανταρτών) κοντά στη γραμμή των συνόρων» είπε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντρίι Λισένκο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Κίεβο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αντάρτες έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι οχηματοπομπές φορτηγών μεταφέρουν βαρύ οπλισμό και εφόδια στην ανατολική Ουκρανία από τη Ρωσία και απηύθυνε έκκληση περί σεβασμού των διεθνών συνόρων, όπως δήλωσε ο πτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ Φίλιπ Μπρίντλοβ, ο στρατιωτικός διοικητής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Υλικά, εξοπλισμοί, οπλικά συστήματα, εφόδια εξακολουθούν να μεταφέρονται στην ανατολική Ουκρανία. Τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί η μεταφορά» και άλλων φορτίων, σημείωσε ο Μπρίντλοβ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και σε δύο άλλα πρακτορεία ειδήσεων στη βάση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου κοντά στη Νάπολη.

«Ανησυχώ για την αύξηση των κινήσεων αυτών» τόνισε.

Ο ίδιος άλλωστε προέτρεψε τις εμπλεκόμενες πλευρές στη διένεξη «να επιστρέψουν στους κανόνες που αναμένουμε ότι επικρατούν στους δυτικούς πολιτισμούς: τα κράτη να σέβονται τα διεθνή σύνορα».

«Η βία συνεχίσει να αυξάνεται μέρα με την ημέρα» είπε επιπλέον προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας, που βοηθούν και εκπαιδεύουν τις δυνάμεις των ανταρτών προκειμένου να χρησιμοποιούν εξελιγμένα όπλα έχει πιθανόν αυξηθεί από τον αριθμό των 250- 300 που υπολογιζόταν νωρίτερα.

Ο Φίλιπ Μπρίντλοβ κατήγγειλε επίσης ότι η Ρωσία διατηρεί 8 τάγματα στα σύνορα με την Ουκρανία ενώ έχει μετακινήσει δυνάμεις που είναι δύνανται να φέρουν πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Κριμαίας.

«Εάν υπάρχουν (πυρηνικά) ή όχι, δε το γνωρίζουμε» τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις