ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεν σκοτώθηκε πυρηνικός επιστήμονας στη Συρία

Ιράν: Δεν σκοτώθηκε πυρηνικός επιστήμονας στη Συρία

Το Ιράν διέψευσε τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με τις οποίες ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας σκοτώθηκε στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα με την οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο, πέντε πυρηνικοί επιστήμονες, τέσσερις εκ των οποίων ήταν Σύροι και ένας Ιρανός, σκοτώθηκαν από πυρά στα προάστια της Δαμασκού την περασμένη Κυριακή και ενώ ταξίδευαν προς το Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας κοντά στη βορειοανατολική περιοχή της Μπαρζέχ.

«Δεν υπάρχει Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας που σκοτώθηκε στη Συρία» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χασάν Γασγαβί στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη φημολογούμενη δολοφονία η οποία σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διαπράχθηκε σε μια περιοχή που ελέγχεται από δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Συρίας.

Η Τεχεράνη έχει υποστηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στέλνοντας Ιρανούς στρατιωτικούς συμβούλους οι οποίοι συνεργάζονται με τις συριακές δυνάμεις σε μια χώρα της οποίας το μεγαλύτερο τμήμα είναι στον έλεγχο των ανταρτών.

Πέρυσι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), είχε αναφέρει ότι η Συρία διαθέτει μια «μικρή ποσότητα πυρηνικού υλικού» σε έναν Μικρό Αντιδραστήρα Εκπομπής Νετρονίων (MNSR) κοντά στη Δαμασκό. Το είδος αυτό του αντιδραστήρα είναι καθαρά ερευνητικού χαρακτήρα.

Το Ιράν που αρνείται τους ισχυρισμούς του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα θα συνεχίσει την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη τις συνομιλίες με τις έξι μεγάλες δυνάμεις σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί έως την καταλυτική ημερομηνία της 24ης Νοεμβρίου οριστική συμφωνία για να τερματιστεί η μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι αρχές στο Ιράν κατά το παρελθόν έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ και τους δυτικούς συμμάχους του για μια σειρά από δολοφονίες Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων από το 2007.

Σχετικές ειδήσεις