ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα θωρακίζει 5 εκ. μετανάστες

Ο Ομπάμα θωρακίζει 5 εκ. μετανάστες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχεδιάζει να ανακοινώσει μια μείζονα μεταρρύθμιση της πολιτικής της Ουάσινγκτον όσον αφορά το μεταναστευτικό, υπογράφοντας διάταγμα που θα προστατεύσει περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες από την απέλαση, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα New York Times.

Μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε νέα πολιτική αναμέτρηση με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για τη τροποποίηση των νόμων που αφορούν τη μετανάστευση, προειδοποιώντας τον Ομπάμα να μην αναλάβει δράση μονομερώς.

Η εφημερίδα Times, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης οι οποίοι είναι ενήμεροι για τα σχέδια του Ομπάμα, γράφει ότι η μεταρρύθμιση που θέλει να προωθήσει μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι το σχέδιο θα επιτρέψει σε πολλούς γονείς, τα παιδιά των οποίων είναι είτε υπήκοοι των Ηνωμένων Πολιτειών είτε νόμιμοι κάτοικοι της χώρας, να πάρουν τις πολυπόθητες άδειες παραμονής και εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο του Ομπάμα θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για τους μετανάστες με ανεπτυγμένες τις δεξιότητες στην πληροφορική, ενώ ταυτόχρονα θα προβλέπει ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι μετανάστες με οικογενειακούς δεσμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και χωρίς ποινικό μητρώο θα έχουν προτεραιότητα στο να παραμείνουν στη χώρα και να μην απελαθούν, σε αντίθεση με άλλους μετανάστες με ποινικό μητρώο ή με αυτούς που θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές της 4ης Νοεμβρίου απέκτησαν την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου, έχουν προειδοποιήσει τον Ομπάμα να μην αναλάβει μονομερή πολιτική δράση σχετικά με την μετανάστευση.

Ο γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ ο οποίος θα είναι επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία από τον Ιανουάριο, είπε πως αν ο Ομπάμα αναλάβει μονομερή δράση για τη μετανάστευση, θα είναι σαν να «κουνά ένα κόκκινο λάβαρο μπροστά σε έναν ταύρο».

Σχετικές ειδήσεις