ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα ζήτησε από τη Μιανμάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ομπάμα ζήτησε από τη Μιανμάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αισιόδοξος για την πολιτική αλλαγή στη Μιανμάρ, ενώ ζήτησε από τους πολιτικούς της χώρας να μην σταματήσουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το 2011, ώστε το 2015 να διεξαχθούν ελεύθερες, διαφανείς εκλογές με τη συμμετοχή όλων.

«Η δημοκρατική διαδικασία στη Μιανμάρ είναι πραγματική», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της χώρας Τέιν Σέιν από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου.

«Η αλλαγή είναι δύσκολη και οι πρόοδοι δεν γίνονται πάντα με γραμμικό τρόπο, παρόλα αυτά είμαι αισιόδοξος», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Όμως πρόσθεσε ότι «η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί», αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια και τους κανόνες για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών το 2015.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι συζήτησε με τον Τέιν Σέιν την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να προστατευθεί η μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της.

«Κατανοούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα για τη Μιανμάρ, ότι υπάρχουν διαφορετικές ιστορικές ερμηνείες», είπε για το θέμα ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Ομπάμα. «Όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια θεμελιώδη παγκόσμια δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να ισχύουν για όλους».

Από την πλευρά του ο Τέιν Σέιν, που χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο «ειλικρινείς», ζήτησε χρόνο, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες. «Απαντάμε σε αυτά τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο νωρίτερα ο Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στη Μιανμάρ μετά την διάλυση της στρατιωτικής χούντας, συναντήθηκε με μερικούς βουλευτές, μεταξύ αυτών και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κιι.

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, που διαχειρίζεται τη μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία, είναι ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είπε ο Ομπάμα στους βουλευτές.

Ο στρατός εξακολουθεί να διαθέτει το 25% των εδρών στο κοινοβούλιο, γεγονός που του δίνει δικαίωμα βέτο στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και σήμερα (Παρασκευή 14/11) με την Σου Κιι στο σπίτι της στη Ρανγκούν.

Σχετικές ειδήσεις