ΚΟΣΜΟΣ

Δέσμευση των ηγετών της G20 για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Δέσμευση των ηγετών της G20 για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Ό,τι είναι δυνατόν για να εξαλείψουν την επιδημία Έμπολα, δεσμεύτηκαν να κάνουν οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη.

«Τα μέλη της G20 δεσμεύονται να κάνουν αυτό που πρέπει ώστε οι διεθνείς προσπάθειες να οδηγήσουν στην εξάλειψη της επιδημίας και να καλύψουν μεσοπρόθεσμα τις οικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειές της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι νεκροί από τη χειρότερη επιδημία Έμπολα στην Ιστορία έχουν ξεπεράσει τους 5.000, ενώ τα περισσότερα θύματα έχουν καταγραφεί στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πάντως κάποια οικονομική δέσμευση των μεγάλων χωρών απέναντι στις πληγείσες από την επιδημία, παρά μόνο ότι θα υπάρξει συνεργασία σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Απεναντίας, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της G20 κάλεσαν την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «να συνεχίζουν να στηρίζουν» τις χώρες που έχουν πληγεί.

Στο μεταξύ, η Γαλλία αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους στους επιβάτες που προέρχονται από τις πληγείσες χώρες, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς και εκείνους από το Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μαλί, καθώς την Παρασκευή (14/11) οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν το θάνατο των τριών εκ των τεσσάρων ασθενών που διαγνώστηκαν με Έμπολα.

Σχετικές ειδήσεις