ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Πρόωρες εκλογές προκηρύσσει ο Άμπε

Ιαπωνία: Πρόωρες εκλογές προκηρύσσει ο Άμπε

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του να αναβάλει τη δεύτερη κατά σειρά αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να προχωρήσει στο κλείσιμο της Κάτω Βουλής προκηρύσσοντας πρόωρες εθνικές εκλογές απόρροια της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών της χώρας η οποία κατρακύλησε σε ύφεση, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Οι αποφάσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού θα επισημοποιηθούν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα δοθεί.

Ο Σίνζο Άμπε αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για τις επιπτώσεις της αύξησης του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 5% έως 8% τον περασμένο Απρίλιο στην ιαπωνική οικονομία. Με βάσει δε το νόμο που ψηφίστηκε το 2012, ο φόρος θα πρέπει να αυξηθεί έως και 10% τον Οκτώβριο του 2015.

Ο Σίνζο Άμπε επίσης θα ανακοινώσει τη διάλυση της Κάτω Βουλής καθώς έχει τη διακριτική ευχέρεια να καλέσει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες πιθανότατα εντός του Δεκεμβρίου.

Εφόσον προκηρυχθούν όπως και αναμένεται πρόωρες εκλογές η γενική πολιτική άποψη που επικρατεί στην Ιαπωνία, ακόμη και αν η αντιπολίτευση δηλώνει έτοιμη για την εκλογική μάχη, είναι ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Σίνζο Άμπε δεν απειλείται πολιτικά, καθώς θα χάσει μόνο μερικές έδρες στην Κάτω Βουλή εκμεταλλευόμενο τον κατακερματισμό των άλλων πολιτικών σχηματισμών και την έλλειψη ηγετικών προσωπικοτήτων στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

Σχετικές ειδήσεις