ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Το «σημείο μη επιστροφής» δεν έχει φθάσει

Λαβρόφ: Το «σημείο μη επιστροφής» δεν έχει φθάσει

Η Ρωσία ελπίζει ότι οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν φθάσει σε σημείο "μη επιστροφής" εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε σήμερα (18/11/2014) ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά ουκρανών αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

"Ελπίζουμε ότι το 'σημείο μη επιστροφής' δεν έχει φθάσει", δήλωσε ο Λαβρόφ, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass στη διάρκεια συνόδου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ.

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες, την επομένη της απόφασης για τις νέες κυρώσεις και μεσούσης της έντασης μεταξύ Δύσης και Μόσχας, με το Κρεμλίνο να κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι "υποδαυλίζει αντιρωσικά αισθήματα".

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν χθες (17/11/2014) να διευρύνουν τον κατάλογο των προσώπων τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις, που "θα εφαρμοστούν έως τα τέλη του μήνα", θα έχουν στόχο φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στο τέλος της συνεδρίασής τους στις Βρυξέλλες. Μέχρι σήμερα σε 119 πρόσωπα --αυτονομιστές αλλά και Ρώσους (πολιτικούς, ολιγάρχες και συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν) έχουν επιβληθεί κυρώσεις με πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση θεώρησης διαβατηρίου για την ΕΕ.

Λίγο νωρίτερα, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλιμκίνε που ήταν στις Βρυξέλλες είχε καλέσει την ΕΕ να στείλει "σαφές μήνυμα" προς τη Μόσχα λέγοντας ότι κάθε νέα αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία θα προκαλέσει την επιβολή πρόσθετων μέτρων της ΕΕ. Ο Κλιμκίνε είχε ταχθεί υπέρ των "αυστηρών" κυρώσεων προσθέτοντας ότι το Κίεβο ήλπιζε να μετάσχει σε συνάντηση σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων με τη Ρωσία "αυτή την εβδομάδα" υπό την αιγίδα της ΕΕ για την αναβίωση της εκεχειρίας που είχε υπογραφεί το Σεπτέμβριο στο Μινσκ.

Η σύνοδος των 28 υπουργών Άμυνας θα πραγματοποιηθεί παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εξέφρασε χθες ικανοποίηση για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ από την έναρξη της σύγκρουσης, εκτιμώντας ότι αυτό "δείχνει σαφώς ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η Ρωσία έχει ένα κόστος".

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ επισκέπτεται το Κίεβο, εν μέσω της αυξανόμενης βίας στην ανατολική Ουκρανία καθώς και των κατηγοριών που διατυπώνει η ουκρανική ηγεσία και η Δύση για την αποστολή από τη Ρωσία στρατιωτικών δυνάμεων και όπλων στην ανατολική Ουκρανία για να βοηθήσει τους φιλορώσους αντάρτες, κατηγορία που απορρίπτει το Κρεμλίνο.

Ο Στάινμαγερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ στο Κίεβο πριν μεταβεί στη Μόσχα, σε μία από τις πρώτες επισκέψεις υψηλόβαθμου γερμανού αξιωματούχου στη ρωσική πρωτεύουσα από τότε που ξέσπασε η ουκρανική κρίση στις αρχές του έτους και προκάλεσε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Την ίδια ώρα στο Κίεβο το γενικό επιτελείο της ουκρανικής επιχείρησης στην ανατολική χώρα ανακοίνωσε τον θάνατο πέντε ουκρανών στρατιωτών και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ στις φιλορωσικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τον ουκρανό εκπρόσωπο του στρατού Βλαντισλάβ Σελεζνόφ, οι φιλορώσοι αντάρτες πυροβόλησαν 33 φορές εναντίον θέσεων των δυνάμεων του τακτικού ουκρανικού στρατού. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά ή από αυτοσχέδιες νάρκες.

Σχετικές ειδήσεις