ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κινδυνεύει με εισροή εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων

Τουρκία: Κινδυνεύει με εισροή εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων

Η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εισέλθουν ακόμη δύο ως τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες αν οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ή οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) προελάσουν στα πέριξ του Χαλεπίου,, προειδοποίησε σήμερα (18/11) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πλήττουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε τμήματα της Συρίας, αλλά ο στρατός του Άσαντ έχει εντατικοποιήσει την εκστρατεία του εναντίον ορισμένων ομάδων ανταρτών στα δυτικά και στα βόρεια της χώρας,περιλαμβανομένων των περιοχών εντός και γύρω από το Χαλέπι, τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί συμμάχους της.

"Αυτή τη στιγμή ποιος καλύπτει το κενό που άφησε το Ισλαμικό Κράτος ως αποτέλεσμα των αεροπορικών βομβαρδισμών της συμμαχίας; Το καθεστώς", είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

"Αλλά δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ του ΙΚ και του καθεστώτος. Και οι δύο διαπράττουν ωμές δολοφονίες, κυρίως αμάχων. Και κανένας τους δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όποιο όπλο έχει στη διάθεσή του", πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Οι αντικαθεστωτικοί και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους τμήματα του Χαλεπίου, της πολυπληθέστερης πόλης της Συρίας προ εμφυλίου. Το ΙΚ έχει καταλάβει εδάφη από αντίπαλες ισλαμιστικές οργανώσεις σε μία περιοχή βορείως του Χαλεπίου απειλώντας τις διόδους ανεφοδιασμού των ανταρτών.

Το ΙΚ ελέγχει επίσης μεγάλα εδαφικά τμήματα στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας του Χαλεπίου.

Η Τουρκία είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού--που συγκεντρώνει δεκάδες ένοπλες οργανώσεις οι οποίες μάχονται κατά τόσο του Άσαντ όσο και του ΙΚ--και ασκεί πιέσεις για την επέκταση της υπό τις ΗΠΑ εκστρατείας.

"Μία αποδυνάμωση της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, ο ΕΣΣ υποστηριζόμενος από τη συμμαχία... θα επιδεινώσει την ήδη δυσμενή κατάσταση στη Συρία και θα την καταστήσει πιο ασταθή", είπε ο Τσαβούσογλου.

Σχετικές ειδήσεις