ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Καταδίκη Συρίας και Ιράν για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΟΗΕ: Καταδίκη Συρίας και Ιράν για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα 19/11 την αποτίμηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και το Ιράν, σε αποφάσεις που υιοθετήθηκαν από τον διεθνή οργανισμό.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση που καταδικάζει "τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στη Συρία, με 125 ψήφους υπέρ, έναντι 13 κατά και 47 αποχών.

Η καταδίκη για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν δεν ήταν το ίδιο έντονη, καθώς η απόφαση που υιοθετήθηκε από 78 χώρες έναντι 35 κατά και 69 αποχών.

Οι αποφάσεις αναμένεται να εξεταστούν τον Δεκέμβριο από το σύνολο της Γενικής Συνέλευσης.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι έκρινε την απόφαση μεροληπτική και πολιτική και συνέστησε στον ΟΗΕ να ανησυχεί μάλλον για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. "Συνασπίζονται όλοι εναντίον της Συρίας όσο το σαουδαραβικό πετρέλαιο ρέει στις φλέβες τους", τόνισε.

Στην απόφαση καταδικάζεται επίσης η χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα από τον Μάρτιο του 2011, όπως και η χρήση βασανιστηρίων στα κέντρα κράτησης. Επίσης καλείται η Συρία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των πολιτών, που πραγματοποιούνται και με τη χρήση βαρελιών με εκρηκτικά.

Εκπρόσωπος του Ιράν χαρακτήρισε την απόφαση που προτάθηκε από τον Καναδά και 45 ακόμη χώρες "περιττή και αντιπαραγωγική".

Στην απόφαση καταδικάζεται η αυξημένη εφαρμογή της εσχάτης των ποινών στην Ισλαμική Δημοκρατία, όπου τουλάχιστον 850 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί τους τελευταίους 15 μήνες.

Η Κίνα και η Ρωσία αντιτάχθηκαν στις δύο αποφάσεις, τονίζοντας ότι σε αυτές στοχοποιούνται άδικα χώρες.

Σχετικές ειδήσεις