ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Εκρήξεις στο «Πράσινο Χωριό»

Αφγανιστάν: Εκρήξεις στο «Πράσινο Χωριό»

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες πυροδοτήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (19/11) κοντά στο λεγόμενο Πράσινο Χωριό, μια περιοχή υψηλής ασφαλείας όπου κατοικούν ξένοι στο ανατολικό τμήμα της Καμπούλ, πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, ενώ ακολούθησαν μικρότερης ισχύος εκρήξεις και πυρά, όπως δήλωσαν αστυνομικοί, κάτοικοι και αυτόπτες μάρτυρες.

«Οι πρώτες αναφορές που λάβαμε καταδεικνύουν πως ο στόχος είναι πράγματι το Πράσινο Χωριό. Μικρές εκρήξεις, είτε από χειροβομβίδες ή από RPG (σ.σ. αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες), ακούγονται ακόμη». Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι σημειώθηκε επίθεση με αυτοκίνητο-βόμβα.

Το Πράσινο Χωριό είναι μια εκτεταμένη, αυστηρά φρουρούμενη περιοχή όπου ζουν ξένοι συμβασιούχοι και βρίσκονται διάφορες εγκαταστάσεις δυτικών αποστολών, στο ανατολικό τμήμα της αφγανικής πρωτεύουσας.

«Ακούω ακόμη πυρά», είπε ένας κάτοικος, ονόματι Άχμαντ Τάμιμ.

Ο Χασμάτ Στανικζάι, εκπρόσωπος του επικεφαλής της αστυνομίας στην Καμπούλ, ανέφερε ότι η έκρηξη έγινε στην περιοχή Πουλ Τσάρχι, προσθέτοντας ότι στάλθηκε εκεί μια ομάδα αστυνομικών για να πραγματοποιήσει έρευνα.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση. Πάντως οι Αφγανοί Ταλιμπάν, η κυβέρνηση των οποίων είχε ανατραπεί από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001, εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις στην Καμπούλ, καθώς οι ξένες μάχιμες δυνάμεις εγκαταλείπουν σταδιακά το Αφγανιστάν φέτος.

Σχετικές ειδήσεις