ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Δακρυγόνα και συλλήψεις σε πορεία μνήμης

Αίγυπτος: Δακρυγόνα και συλλήψεις σε πορεία μνήμης

Δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και συνέλαβαν 25 ανθρώπους στο κέντρο του Καΐρου όπου εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη (19/11) προκειμένου να τιμήσουν τους δεκάδες διαδηλωτές που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2011, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η πορεία αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια σπάνια ένδειξη ανυπακοής στους αυστηρούς νόμους που αφορούν τις διαδηλώσεις και έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ακτιβιστές οργάνωσαν μια διαδήλωση στους δρόμους που βρίσκονται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ στην επέτειο του θανάτου 42 ανθρώπων πριν από 3 χρόνια, όταν οι Αιγύπτιοι διαδήλωναν εναντίον της κυβέρνησης που είχε αναλάβει τότε την εξουσία έπειτα από την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Μία πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι οι συλληφθέντες θα αφεθούν «σύντομα» ελεύθεροι, ωστόσο βάση ενός διατάγματος που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα ενδέχεται να δικαστούν σε στρατοδικεία επειδή έκλεισαν τους δρόμους.

Στην Αλεξάνδρεια 4 άνθρωποι συνελήφθησαν, περιλαμβανομένου της ακτιβίστριας Μαχιένουρ ελ Μάσρι, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα "Free Mahienour" στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι συλληφθέντες δε συμμετείχαν σε διαδήλωση.

Η Μάσρι καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκισης πέρυσι επειδή διαδήλωνε έξω από ένα δικαστήριο όπου δικάζονταν 2 αστυνομικοί που κατηγορούνται ότι σκότωσαν έναν άνδρα, ο θάνατος του οποίου το 2010 συνέβαλε στο να ξεσπάσει η εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ.

Η ίδια αφέθηκε ελεύθερη το Σεπτέμβριο έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η καταδικαστική απόφαση σε βάρος της.

Σχετικές ειδήσεις