ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνει τις πιέσεις της η ΕΕ στην Τεχεράνη

Εντείνει τις πιέσεις της η ΕΕ στην Τεχεράνη

Πιέσεις προς το Ιράν προκειμένου να λάβει μια απόφαση η οποία αναμένεται να χαράξει το δρόμο μιας συμφωνίας που θα μείνει στην ιστορία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που παράλληλα διεξάγονται συζητήσεις ανάμεσα σε Τεχεράνη και την ομάδα των 5+1 στη Βιέννη.

Η Φεντερίκα Μογκερίνη, επικεφαλής της διπλωματίας στην ΕΕ, σε δηλώσεις της ανήγγειλε «την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και τις διεθνούς κοινότητας. Ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε μια διπλωματική, μακροπρόθεσμη λύση η οποία θα απαντά στις διεθνείς ανησυχίες».

Την ίδια στιγμή, ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, διαπραγματευτής από τη Ρωσία δήλωνε πως «οι διαπραγματεύσεις στη Βιένη διεξάγονται «σε κλίμα έντασης», κάτι που μετέδωσε και το πρακτορείο Ria Novosti.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, αν δεν υπάρξει κάποια νέα πρόοδος, θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία»είπε ο Ριάμπκοφ, φανερά ανήσυχος αφού η καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη ή όχι της συμφωνίας έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε κλίμα μεγάλης έντασης».

«Μια ευκαιρία όπως αυτή που έχουμε σήμερα είναι πολύ σπάνια», εκτίμησε ο Ριάμπκοφ. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή και το να την αφήσουμε να περάσει θα ήταν μεγάλο λάθος με σοβαρές συνέπειες», κατέληξε.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που έφτασε σήμερα (20/11/14)στη Βιένη, αναμένεται να έχει συνάντηση μέσα στην ημέρα με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Μάλιστα εκεί αναμένεται να είναι καιη πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία πλέον έχει το ρόλο της συντόνιστριας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν.
«Ναι, θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, όμως όχι οποιαδήποτε συμφωνία. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην Ομάδα 5+1», υπογράμμισε ο Κέρι.

Εξάλλου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα μεταβεί στη Βιένη για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις αύριο το πρωί, νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο, δήλωσε ένας Γάλλος διπλωμάτης.

«Ο Φαμπιούς θα είναι στη Βιένη αργά το απόγευμα», ανέφερε σε μήνυμά του ο διπλωμάτης.

Σχετικές ειδήσεις