ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Διαψεύδονται τα περί κρούσματος Έμπολα

Βουλγαρία: Διαψεύδονται τα περί κρούσματος Έμπολα

Επανήλθε η ηρεμία στη Βουλγαρία, όπου για αρκετές ώρες επικράτησε πανικός εξαιτίας της φήμης που κυκλοφόρησε περί του πρώτου κρούσματος Έμπολα στη χώρα.

Το υπουργείο Υγείας διέψευσε την πληροφορία και τερματίστηκαν έτσι οι πολύωρες έκτακτες εκπομπές που στήθηκαν από τα βουλγαρικά κανάλια.

Η διάψευση ήρθε διά στόματος του υπουργού Υγείας της Βουλγαρίας, Πέταρ Μόσκοφ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσκοφ, το σύστημα Δημόσιας Υγείας της Βουλγαρίας πέρασε με επιτυχία ένα είδος "stress test" από το απόγευμα της Πέμπτης ως σήμερα τα ξημερώματα, οπότε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στον "ύποπτο" φορέα (Βούλγαρο πολίτη) έδειξαν κατηγορηματικά ότι η περίπτωσή του δεν σχετίζεται με την επιδημία του ιού έμπολα.

Ο "ύποπτος" ασθενής εισήχθη το απόγευμα της Πέμπτης (20/11), σε νοσοκομείο της Σόφιας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο εξειδικευμένο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, ύστερα από τη δήλωσή του στους γιατρούς ότι επέστρεψε πρόσφατα από τη Σιέρα Λεόνε.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση του Επιτελείου Κρίσεως του υπουργείου Υγείας και άλλων αρμοδίων φορέων, με συνέπεια να τεθούν υπό προσωρινή απομόνωση όσοι πολίτες είχαν επαφή με τον ύποπτο φορέα του έμπολα.

Στη σημερινή, έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Βούλγαρος υπουργός τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι οι εξελίξεις απέδειξαν την ετοιμότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τον έμπολα, σε περίπτωση της "πολύ απίθανης", όπως χαρακτηριστικά είπε, περίπτωσης να εμφανιστεί η επιδημία στη Βουλγαρία.

Παρ' όλα αυτά, οι αρχές, σημείωσε ο κ. Μόσκοφ, θα συνεχίσουν να ενισχύουν το σύστημα έγκυρης προειδοποίησης και αντίδρασης.

Σχετικές ειδήσεις