ΚΟΣΜΟΣ

Το ΙΚ τιμωρεί τους λιποτάκτες τζιχαντιστές

Το ΙΚ τιμωρεί τους λιποτάκτες τζιχαντιστές

Δεν την βγάζουν... «καθαρή» οι προερχόμενοι από ξένες χώρες που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά στη συνέχεια επιχείρησαν να αποσκιρτήσουν και «συνελήφθησαν», όπως αποκάλυψαν μαχητές της οργάνωσης μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως τόνισαν, οι «πιθανοί λιποτάκτες» είναι γενικά νέα σε ηλικία άτομα που προέρχονται από μη αραβικές χώρες και τα οποία μετάνιωσαν για την ένταξή τους στις τάξεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Την Πέμπτη (20/11), ένας 19χρονος τζιχαντιστής «πιθανόν Τσετσένος» συνελήφθη από το Ισλαμικό Κράτος σε ένα τηλεφωνικό κέντρο στη Ράκα, προπύργιο της οργάνωσης στη βόρεια Συρία, έπειτα από επικοινωνία που είχε με την οικογένειά του στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

«Οι τζιχαντιστές τον ξυλοκόπησαν και κατέσχεσαν τα προσωπικά του αντικείμενα. Ο μεταφραστής του περιέγραψε στους φίλους του ότι είχε μιλήσει με την οικογένειά του σχετικά με τους τρόπους για να επιστρέψει στην πατρίδα του», σημείωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Από την πλευρά του ο Νάελ Μουστάφα, μαχητής στη Ράκα που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, ανέφερε μία άλλη περίπτωση.

«Συνάντησα ένα νεαρό Γερμανό τζιχαντιστή από το Αμβούργο, ηλικίας 19 ετών, που προφανώς μετάνιωσε για την εμπειρία που είχε με το Ισλαμικό Κράτος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω του Διαδικτύου.

Οι τζιχαντιστές «το αντιλήφθηκαν και όταν αποφάσισε να φύγει τον έστειλαν στο μέτωπο» συνέχισε ο ίδιος.

«Την επόμενη ημέρα, άκουσα να λένε ότι είχε σκοτωθεί, τον είχαν σκοτώσει με μια σφαίρα στην πλάτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο μαχητή, που δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των «λιποτακτών», «πολλοί τζιχαντιστές το έσκασαν όταν ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο οι βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

«Ορισμένοι κατάφεραν» να ξεφύγουν, όμως το Ισλαμικό Κράτος σύντομα ανέκτησε τον έλεγχο της κατάστασης» διευκρίνισε ο μαχητής, που εξήγησε ότι η οργάνωση «θεωρεί ότι ο όρκος της πίστης είναι ιερός και απαραβίαστος».

Σχετικές ειδήσεις