ΚΟΣΜΟΣ

Ακουαρέλα του Αδόλφου Χίτλερ «έπιασε» €130.000 σε δημοπρασία

Ακουαρέλα του Αδόλφου Χίτλερ «έπιασε» €130.000 σε δημοπρασία

Έναντι 130.000 ευρώ πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νυρεμβέργη μια ακουαρέλα που είχε ζωγραφίσει ο Αδόλφος Χίτλερ το 1914, όπως ανακοίνωσε ο οίκος που τη διοργάνωσε.

Ο αγοραστής, ένας ιδιώτης από τη Μέση Ανατολή, ήταν μάλιστα παρών στην πώληση, σύμφωνα με την επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών που προχώρησε στην πώληση, Κάτριν Βάιντλερ, η οποία διευκρίνισε πως υποβλήθηκαν συνολικά δώδεκα προσφορές από επίδοξους αγοραστές στην Ασία και στην Αμερική.

Το έργο, υπό τον τίτλο «Standesamt und Altes Rathaus München» («Το ληξιαρχείο και το παλιό δημαρχείο του Μονάχου») είναι ένας από τους περίπου 2.000 πίνακες που φιλοτέχνησε ο νεαρός Χίτλερ από το 1905 ως το 1920, όταν ήταν ακόμη ένας άσημος καλλιτέχνης που πάσχιζε να εξασφαλίσει τα προς το ζην πουλώντας πίνακες και καρτ-ποστάλ σε τουρίστες.

Ερωτηθείσα πριν από τη δημοπρασία εάν θεωρεί ανάρμοστη την πώληση των έργων του ναζιστή δικτάτορα — τα οποία θεωρούνται περιορισμένης καλλιτεχνικής αξίας — η Βάιντλερ παρέπεμψε τα παράπονα στις ιδιοκτήτριες της ακουαρέλας, δύο Γερμανίδες ηλικίας πάνω από 70 ετών, που δεν κατονομάστηκαν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτριες αποφάσισαν να δωρίσουν περίπου το 10% των κερδών τους σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που βοηθά παιδιά με αναπηρία.

Υπενθυμίζεται ότι άλλοι πέντε πίνακες του Αδόλφου Χίτλερ, οπαδοί του οποίου είχαν κάνει μαζικές συγκεντρώσεις στη Νυρεμβέργη από το 1933 ως το 1938, έχουν πωληθεί σε δημοπρασίες, εξασφαλίζοντας κέρδη €5.000 ως €80.000 στους ιδιοκτήτες τους.

Η Βάιντλερ ανέφερε επίσης ότι η αρχική απόδειξη της πώλησης του έργου στον παππού των ιδιοκτητριών, με ημερομηνία 25η Σεπτεμβρίου 1916, συνόδευε τον πίνακα, κάτι μάλλον σπάνιο για τα έργα τέχνης του Χίτλερ. «Αυτό εξηγεί εν μέρει την συγκριτικά υψηλή τιμή πώλησης του έργου», πρόσθεσε.

Η ύπαρξη πάντως της απόδειξης αγοράς προκάλεσε αμφισβητήσεις από τους κριτικούς σε ό,τι αφορά τη γνησιότητα του πίνακα, που έχει διαστάσεις 28 x 22 εκατοστά. Υπενθύμισαν ότι ένας απατεώνας είχε χρησιμοποιήσει υποτιθέμενα πιστοποιητικά γνησιότητας για να ξεγελάσει τους ιστορικούς, όταν προσπάθησε να πουλήσει τα πλαστά, όπως αποδείχθηκε, «Ημερολόγια του Χίτλερ» το 1983.
Όταν ήταν ακόμα νέος, ο Αδόλφος Χίτλερ είχε προσπαθήσει να εγγραφεί στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης, ωστόσο η υποψηφιότητά του είχε απορριφθεί επανειλημμένα λόγω έλλειψης ταλέντου.

Και μπορεί γενικά οι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών να αποφεύγουν να πωλούν έργα του, ωστόσο η δημοπράτησή τους είναι νόμιμη, εάν δεν απεικονίζουν σβάστικες ή σύμβολα των ναζί.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων