ΚΟΣΜΟΣ

Ο τουρκικός στρατός εκπαιδεύει Κούρδους μαχητές από το Ιράκ

Ο τουρκικός στρατός εκπαιδεύει Κούρδους μαχητές από το Ιράκ

Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά εκπαιδεύουν Τούρκοι στρατιωτικοί στο βόρειο Ιράκ, περιμένοντας επίσης και μια νέα μονάδα του ιρακινού στρατού στη Βαγδάτη, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της Τουρκίας στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις άρχισαν να εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ πριν από τρεις εβδομάδες, ανέφερε ο ταξίαρχος Χαλγκόρντ Χικμάτ, εκπρόσωπος των Πεσμεργκά. Από την πλευρά του, ένας Τούρκος αξιωματούχος γνωστοποίησε ότι παρόμοια βοήθεια θα προσφερθεί και στη νέα Εθνοφρουρά του Ιράκ.

«Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να εκπαιδεύει τους Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ... συμφωνήσαμε επίσης να εκπαιδεύσουμε και να βοηθήσουμε την Εθνοφρουρά», σημείωσε ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Τουρκία, κράτος μέλος του NATO με σύνορα 1.200 χιλιομέτρων με τη Συρία και το Ιράκ, αρνείται να αναλάβει ενεργό στρατιωτικό ρόλο στο διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, επιχειρηματολογώντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές αφ' εαυτών δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Η Άγκυρα έχει επικριθεί μάλιστα διότι άφησε χιλιάδες ξένους μαχητές να περάσουν τα σύνορά της, στη βιάση της να συμβάλει στην ανατροπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά γιατί «έχει πράξει ελάχιστα για να τερματιστεί η πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι», στην παραμεθόριο όπου οι μάχες κρατούν μήνες σε μικρή απόσταση από τις θέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες (21/11) με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως για να συζητήσουν το ρόλο της Τουρκίας στον συνασπισμό.

Η Άγκυρα πάντως επιμένει ότι η ειρήνη δεν μπορεί να αποκατασταθεί με τον Άσαντ να παραμένει στην εξουσία.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θέλουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Είναι αδύνατον να σταματήσουμε τους τρομοκράτες απλώς και μόνο βομβαρδίζοντας (από αέρος)... Αν θέλεις να σκοτώσεις τα κουνούπια δεν δουλεύει αυτό, πρέπει να αποξηράνεις το έλος», τόνισε ένας άλλος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει Σύρους αντάρτες που πολεμούν τόσο εναντίον του ΙΚ, όσο και εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ, ωστόσο οι λεπτομέρειες για το πόσοι ακριβώς, ποιοι θα είναι και πού θα εκπαιδευτούν δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα.