ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στους δρόμους του Φέργκιουσον - Δείτε LIVE

Χάος στους δρόμους του Φέργκιουσον - Δείτε LIVE

Ταραχές ξέσπασαν στους δρόμους της μικρής πόλης Φέργκιουσον μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων για την μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο μαύρο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου σε αυτό το προάστιο του Σεντ Λούις του Μισούρι - Δεκάδες κτίρια στις φλόγες.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Μισούρι ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος πυρών και ότι περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν πυρποληθεί και φλέγονται στην περιοχή του Φέργκιουσον.

Ο ίδιος προσωπικά «άκουσε για περισσότερους από 150 πυροβολισμούς» στην περιοχή του Φέργκιουσον.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στην περιοχή, ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί.

Το BBC μετέδωσε εικόνες με πολλά κτίρια να φλέγονται.

Ο αρχηγός της αστυνομίας πρόσθεσε ακόμα ότι τουλάχιστον 29 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, αλλά «δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος» κατά τις ταραχές που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων κατά της δίωξης του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, γεγονός το οποίο αργότερα διέψευσε η αστυνομία για να αντιτείνει ότι έγινε στόχος επίθεσης με βόμβα μολότοφ.

Η αστυνομία έκανε επίσης λόγο για σκηνές λεηλασίας στον βόρειο τομέα του Φέργκιουσον και για την πυρπόληση ενός αστυνομικού οχήματος.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από την περιοχή του ενώ γίνονται αναφορές για πυρά αυτομάτων όπλων, τη στιγμή που τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στο προάστιο του Σεντ Λούις Γιουνιβέρσιτι Σίτι, κοντά στο Φέργκιουσον, αν και δεν είναι σαφές ότι το περιστατικό συνδέεται με τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει μετά την απόφαση. Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στο χέρι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αναζητείται ο δράστης, σύμφωνα με μήνυμα στο λογαριασμό της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Twitter.

Παράλληλα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης και στην Ουάσινγκτον για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.

Παρακολουθήστε LIVE εικόνες από τα επεισόδια στο Φέργκιουσον:

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Φέργκιουσον, θέατρο φυλετικών ταραχών τον Αύγουστο μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, ο οποίος δέχθηκε τις έξι σφαίρες του αστυνομικού και έπεσε νεκρός.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης που απαλλάσσει τον αστυνομικό, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν απηύθυναν έκκληση προς τα πλήθη των διαδηλωτών για ηρεμία και προς τις δυνάμεις ασφαλείας για αυτοσυγκράτηση.

«Υποχρέωση ενός σώματος ενόρκων είναι να διαχωρίσει τα γεγονότα από τη μυθοπλασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ. Οι ένορκοι «κατέληξαν ότι δεν υπάρχει ικανός λόγος για τη δίωξη του στυνομικού Ουίλσον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αστυνομικός Ουίλσον προκάλεσε τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «τραγικό θάνατο». Οι δώδεκα ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις μαύροι, συνεδρίασαν επί τρεις περίπου μήνες, διεξάγοντας εις βάθος έρευνα, εξετάζοντας μάρτυρες, μελετώντας εκατοντάδες φωτογραφίες και στοιχεία, ενώ άκουσαν τις απόψεις τριών ιατροδικαστών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή έρευνα για το γεγονός συνεχίζεται, «είναι εξ αρχής ανεξάρτητη σε σχέση με την τοπική έρευνα και έτσι θα παραμείνει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγα λεπτά αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ωστόσο απηύθυνε προειδοποίηση για την τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μία βαθιά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες», είπε αναφερόμενος "στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων».

«Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής», είπε.

Σχετικές ειδήσεις