ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στον περιορισμό της μετανάστευσης

Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στον περιορισμό της μετανάστευσης

Καταψηφίστηκε τελικά από τους Ελβετούς το κείμενο για τον περιορισμό της μετανάστευσης, όπως επίσης και τα άλλα δύο που τέθηκαν την Κυριακή (30/11) σε δημοψήφισμα.

Η πλειοψηφία των 26 ελβετικών καντονιών καταψήφισε τα κείμενα αυτά, ενώ η υπερψήφισή τους από τα περισσότερα από τα καντόνια ήταν προϋπόθεση για την υιοθέτησή τους.

Ως εκ τούτου, τα κείμενα, τα οποία αποκαλούνται λαϊκές πρωτοβουλίες, θεωρείται πως απορρίφθηκαν.

Μερικά λεπτά μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 13:00 (ώρα Ελλάδας), εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν από τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης έδειχνααν πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων απέρριψε μαζικά τα κείμενα αυτά. Έπρεπε ωστόσο να διαπιστωθεί πώς είχε ψηφίσει η πλειονότητα των ελβετικών καντονιών, για να ανακοινωθεί αν οι πρωτοβουλίες αυτές είχαν οριστικά απορριφθεί.

Η καταψήφιση των τριών πρωτοβουλιών από τους Ελβετούς ήταν συνεπώς σαφέστατη.

Το κείμενο για τη μετανάστευση, με την ονομασία "Ecopop", το οποίο είχε στόχο να περιορίσει τη μετανάστσευση στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, απορρίφθηκε με 74%, δηλαδή με ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που είχαν δημοσιευθεί πριν από το δημοψήφισμα.

Ακόμη και στο καντόνι του Τιτσίνο, η πρωτοβουλία δεν έλαβε παρά 36 "υπέρ", ενώ οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν εκεί ότι θα επικρατούσε με διαφορά το "ναι".

Το 60% των ψηφοφόρων απέρριψε το κείμενο που αφορούσε στην κατάργηση φορολογικού προνομίου για τους ξένους εκατομμυριούχους και το 76% εκείνο που αφορούσε στην υποχρεωτική αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας.

Σχετικές ειδήσεις