ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Πέντε νεκροί σε διπλη επίθεση γυναικών καμικάζι

Νιγηρία: Πέντε νεκροί σε διπλη επίθεση γυναικών καμικάζι

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους σε διπλή βομβιστική επίθεση που φέρονται ότι διέπραξαν γυναίκες ζωσμένες εκρηκτικά, σε μια πολυσύχναστη αγορά, στην πόλη Μαϊντουγκούρι.

Η πόλη αυτή είχε ήδη γίνει στόχος δύο επιθέσεων που διέπραξαν γυναίκες βομβίστριες-καμικάζι την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γκίντεον Τζιμπρίν, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πολιτεία Μπόρνο, της οποίας η Μαϊντουγκούρι είναι πρωτεύουσα, δήλωσε πως «δυο γυναίκες καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά (σ.σ. με τα οποία είχαν ζωστεί) σήμερα στην Μάντεϊ Μάρκετ σε δύο χωριστές τοποθεσίες, σκοτώνοντας πάνω από πέντε ανθρώπους και προκαλώντας τον τραυματισμό πολυάριθμων άλλων».

«Μια γυναίκα περίπου 40 ετών πλησίασε τους πάγκους των εμπόρων οι πολιτοφύλακες που εκτελούσαν υπηρεσία σε μικρή απόσταση θέλησαν να ελέγξουν τις αποσκευές που μετέφερε», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

«Η γυναίκα αρνήθηκε, συγκεντρώθηκε κόσμος στο σημείο και τότε πυροδότησε τα εκρηκτικά», πρόσθεσε, ενώ τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσαν κι άλλοι αυτόπτες μάρτυρες.

«Μετά την πρώτη έκρηξη, υπήρξε και μια δεύτερη έκρηξη βόμβας», διευκρίνισε ένας άλλος μάρτυρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι και να καταστραφούν κτίρια στην αγορά.

Την περασμένη Δευτέρα, σε μια άλλη διπλή επίθεση γυναικών καμικάζι στο Μάντεϊ Μάρκετ, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 45 άνθρωποι. Οι γυναίκες αυτές είχαν κρύψει εκρηκτικά κάτω από τα χιτζάμπ που φορούσαν.

Η Μαϊντουγκούρι, ιστορικό προπύργιο της Μπόκο Χαράμ, αποτελεί εδώ και καιρό το θέατρο επιθέσεων και σχεδόν καθημερινών συγκρούσεων ανάμεσα στους ισλαμιστές αντάρτες και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Εξάλλου στην πόλη αυτή έχουν καταφύγει πολλοί από τους κατοίκους περιοχών βορειότερα, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της δράσης των μαχητών της Μπόκο Χαράμ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (01/12), μέλη της Μπόκο Χαράμ περικύκλωσαν την πόλη Νταματούρου, πρωτεύουσα της πολιτείας Γιόμπε, και ακολούθησαν πυρά, εκρήξεις βομβών και πληροφορίες περί κατάληψής της και θύματα. Ο στρατός έστειλε χερσαίες δυνάμεις και αεροσκάφη στην πόλη.

Σχετικές ειδήσεις