ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Εγκατελειμένα ποδήλατα δώρο σε Σύρους πρόσφυγες

Ολλανδία: Εγκατελειμένα ποδήλατα δώρο σε Σύρους πρόσφυγες

Εκατοντάδες εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους ποδήλατα, δωρίζει σε Σύρους πρόσφυγες η Ολλανδία, σε μια προσπάθεια να μετριάσει το πρόβλημα της μετακίνησής τους μέσα στον τεράστιο καταυλισμό προσφύγων στο Ζαατάρι.

Περίπου 300 ποδήλατα έχουν συγκεντρωθεί και «αναμένεται να φθάσουν στο λιμάνι Άκαμπα στην Ιορδανία σε διάστημα περίπου 3 εβδομάδων προκειμένου να μεταφερθούν στη συνέχεια στον καταυλισμό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τον Μπούφινγκ που είναι υπεύθυνος του προγράμματος στο δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ.

Η ιδέα να αποσταλούν τα ποδήλατα αυτά στον καταυλισμό Ζαατάρι, που παρέχει στέγη σε τουλάχιστον 100.000 Σύρους πρόσφυγες και βρίσκεται σε απόσταση 700 χιλιομέτρων από το Αμάν, γεννήθηκε έπειτα από μία έκκληση για παροχή βοήθειας που απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προσέθεσε ο ίδιος.

«Καθημερινά, κατάσχουμε από 200 ως 250 ποδηλάτων που έχουν εγκαταλειφθεί, ή τα έχουν σταθμεύσει παράνομα» διευκρίνισε ο Μπούφινγκ.

Τα ποδήλατα αυτά μεταφέρονται στη συνέχεια σε μία αποθήκη όπου φυλάσσονται περίπου 25.000 ποδήλατα που δεν τα έχουν αναζητήσει οι ιδιοκτήτες τους.

Αυτά τα ποδήλατα που εστάλησαν στην Ιορδανία παρέμειναν για ένα διάστημα 3 και πλέον μηνών σε αυτό το υπόστεγο προτού τα επισκευάσουν ειδικοί την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Ο καταυλισμός του Ζαατάρι έχει μετατραπεί «σε μία μικρή πόλη» συμπλήρωσε.

«Με αυτήν τη συμβολή, ελπίζουμε να μετριάσουμε ορισμένα από τα προβλήματα μετακίνησης εντός του καταυλισμού».

Το Άμστερνταμ έχει εκφράσει επιπλέον την επιθυμία οι Σύροι πρόσφυγες να μετατρέψουν αυτά τα ποδήλατα σε ταξί ή να συστήσουν μικρές εταιρείες που θα τα ενοικιάζουν.

Υπάρχουν περίπου 18 εκατομμύρια ποδήλατα στην Ολλανδία, 490.000 εκ των οποίων στο Άμστερνταμ, και πρόσφατα τα ποδήλατα που είναι σταθμευμένα παράνομα έγιναν ένα πραγματικό πρόβλημα για τις τοπικές Αρχές.

Σχετικές ειδήσεις