ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Εις θάνατον 185 άτομα για επίθεση σε αστυνομικούς

Αίγυπτος: Εις θάνατον 185 άτομα για επίθεση σε αστυνομικούς

Σε θάνατο 185 άτομα τα οποία κρίθηκαν ένοχα για την επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στα προάστια του Καΐρου, στοιχίζοντας τη ζωή σε 13 αστυνομικούς, την 14η Αύγουστου 2013, καταδίκασε δικαστήριο της Αιγύπτου.

Μια απόφαση πάντως που δεν είναι ακόμα τελεσίδικη, καθώς αναμένεται να ασκηθούν εφέσεις, η εκδίκαση των οποίων πιθανόν θα είναι μακρόχρονη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μετατραπούν σε ισόβια όταν εκδοθεί η αμετάκλητη απόφαση, την 24η Ιανουαρίου.

Εκ των προσώπων που καταδικάστηκαν, υπό κράτηση βρίσκονται 143, καθώς οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου.

Η απόφαση πρέπει, εξάλλου, να υποβληθεί προς έγκριση στο μουφτή της Αιγύπτου, αν και η κρίση που θα εκφέρει δεν είναι δεσμευτική για τις Αρχές.

Σημειώνεται ότι αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, οι υποστηρικτές του έχουν γίνει στόχος ενός κύματος αιματηρής καταστολής (τουλάχιστον 1.400 εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους).

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε μαζικές δίκες που ολοκληρώνονται μέσα σε μερικά λεπτά, αναγκάζοντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να τις επικρίνει έντονα, τονίζοντας πως «δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία».

Η σημερινή (2/12) καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε μερικές ημέρες μετά την απόφαση της δικαιοσύνης της Αιγύπτου να θέσει στο αρχείο της κατηγορίες σε βάρος του Χόσνι Μουμπάρακ για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, η οποία σήμανε τον τερματισμό της 30ετούς κυριαρχίας του στο αιγυπτιακό πολιτικό σκηνικό.

Η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα στο χωριό Κερντάσα, σε μικρή απόσταση από το Κάιρο, πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους δύο καταυλισμούς των υποστηρικτών του Μόρσι που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο Κάιρο, σε μια επιχείρηση η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι. Επρόκειτο για ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια στην σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου…

Ροή Ειδήσεων