ΚΟΣΜΟΣ

«Θαύμα» στην Πολωνία: Αγοράκι επέζησε από βαριά υποθερμία

«Θαύμα» στην Πολωνία: Αγοράκι επέζησε από βαριά υποθερμία

«Θαύμα» χαρακτήρισαν οι Πολωνοί γιατροί την περίπτωση του 2χρου Άνταμ, ο οποίος – αφού εξαφανίστηκε από το σπίτι του - βρέθηκε αναίσθητος στις όχθες ενός ποταμού, με την θερμοκρασία του σώματός του να έχει πέσει στους 12,7 βαθμούς Κελσίου.


«Δεν έχω κανένα δισταγμό να το χαρακτηρίσω αυτό θαύμα (...), μια μοναδική περίπτωση σε παγκόσμια κλίμακα για έναν ασθενή που εξήλθε από το κώμα και η θερμοκρασία του οποίου είχε πέσει τόσο χαμηλά», δήλωσε στον Τύπο ο Γιάνους Σκάλσκι, διευθυντής της καρδιοχειρουργικής μονάδας του παιδιατρικού νοσοκομείου της Κρακοβίας (νότια), ενημερώνοντας πως ο μικρός ξεκίνησε πάλι να μιλάει, να παίζει και να τρώει.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, σουηδικά Μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί στην υπόθεση ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο είχε επίσης επιζήσει, αφότου νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο, με τη θερμοκρασία του σώματός του να έχει πέσει στους 13 βαθμούς.

Το περιστατικό πάντως της πλέον βαριάς υποθερμίας, από την οποία ο ασθενής ανέκαμψε, σημειώθηκε το 1999. Μία 29χρονη Σουηδέζα γιατρός, η Άννα Μπάγκενχολμ, είχε πέσει σε έναν παγωμένο ποταμό στη Νορβηγία, όπου βρέθηκε κλινικά νεκρή δύο ώρες μετά την εξαφάνισή της, με τη θερμοκρασία της να είχε πέσει στους 13,8 βαθμούς. Υπέφερε αργότερα από μερική παράλυση των άκρων, τα νεύρα των οποίων είχαν υποστεί βλάβες…

Σημειώνεται ότι ο μικρός Άνταμ είχε βγει, φορώντας μόνο μία πιτζάμα, τη νύχτα της Κυριακής (30/11)από το σπίτι της γιαγιάς του στο χωριό Ρασαβίτσε, κοντά στην Κρακοβία, χωρίς να γίνει αντιληπτός, ενώ η θερμοκρασία έξω είχε πέσει στους -7 βαθμούς Κελσίου. Οι ομάδες διάσωσης τον εντόπισαν το επόμενο πρωί στις όχθες ενός κοντινού ποταμού.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ εξήλθε από το τεχνικό κώμα μόλις χθες (3/12) αφού οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι τα βασικά του όργανα λειτουργούσαν φυσιολογικά…

Σχετικές ειδήσεις