ΚΟΣΜΟΣ

Με ένοπλους φρουρούς κυκλοφορεί ο δήμαρχος της Ρώμης

Με ένοπλους φρουρούς κυκλοφορεί ο δήμαρχος της Ρώμης

Ο νομάρχης της περιοχής που συμπεριλαμβάνει την ιταλική πρωτεύουσα αποφάσισε να συνοδεύουν ένοπλοι φρουροί τον κεντροαριστερό δήμαρχο της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο, διότι θεωρεί, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, ότι διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την επιχείρηση κατά την οποία έγιναν 37 συλλήψεις και άρχισε έρευνα σε βάρος 100 και πλέον προσώπων, πριν από δυο ημέρες, όταν αποκαλύφθηκε πως στη Ρώμη δρούσε μια «εγκληματική οργάνωση με μαφιόζικές προδιαγραφές».

Επρόκειτο για ένα «δούναι και λαβείν» ανάμεσα σε πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες, με στόχο την διαβλητή ανάθεση εργολαβιών διαμέσου χρηματισμών και απειλών ακόμη και κατά της ζωής όσων δεν έσπευδαν να «συμμορφωθούν».

Ο Μαρίνο αποφάσισε μετά τις αποκαλύψεις να αναστείλει όλες τις ύποπτες αναθέσεις συμβάσεων από μέρους του δήμου, για να ελεγχθούν εξονυχιστικά σε συνεργασία με τον εθνικό επίτροπο κατά της διαφθοράς που ορίσθηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι, τον Ραφαέλε Καντόνε.

Η κίνηση του Ιταλού δημάρχου προφανώς τον θέτει στο στόχαστρο του οργανωμένου εγκλήματος. Πολύ περισσότερο που, κατά πληροφορίες, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και τις αμέσως προσεχείς ημέρες είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν κι άλλες συλλήψεις.

Ανάμεσα στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα είναι και ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο, ο οποίος διαψεύδει ότι έχει διαπράξει ο,τιδήποτε επιλήψιμο, αλλά παραιτήθηκε από τη θέση που κατείχε στο δεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας-Εθνική Συμμαχία.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αν διαπιστωθεί ότι αυτό το κύκλωμα διαφθοράς είχε παρεισφρήσει και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης, δεν αποκλείεται να αποφασισθεί η διάλυσή του και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών εντός μηνών.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έδωσε εντολή η Τοπική Οργάνωση της Ρώμης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) να τεθεί υπό ειδική εποπτεία, ενόσω διεξάγονται οι έρευνες.

Σχετικές ειδήσεις