ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγει η ψαλίδα πλούσιων-φτωχών στην Ισπανία

Ανοίγει η ψαλίδα πλούσιων-φτωχών στην Ισπανία

Η Ισπανία είναι η χώρα, μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, όπου αυξήθηκαν περισσότερο οι ανισότητες το διάστημα 2006-2010, με τους φτωχότερους να έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

Την περίοδο 2006-2010, για την οποία η ΔΟΕ διαθέτει στοιχεία, «η Ισπανία είναι η χώρα όπου αυξήθηκαν περισσότερο οι ανισότητες», δήλωσε η Ροσαλία Βάσκεθ Άλβαρεθ, ειδική της ΔΟΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη.

Η διαφορά μεταξύ του πιο πλούσιου 10% του πληθυσμού και του πιο φτωχού 10% αυξήθηκε κατά 20% την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η οποία εκτιμά ότι η τάση αυτή συνεχίστηκε και μετά το 2010.

Η ισπανική οικονομία μπήκε σε ύφεση το 2009, αφού έσκασε η φούσκα των ακινήτων και μόλις έχει αρχίσει την ανάκαμψή της.

Η αύξηση των ανισοτήτων, που είναι μεγαλύτερη στην Ισπανία σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, εξηγείται από το γεγονός ότι οι πιο φτωχοί υπέφεραν περισσότερο, σημειώνει η ΔΟΕ.

Αντίθετα, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία η μεσαία τάξη επλήγη περισσότερο από τα μέτρα λιτότητας από τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού.

Στην Ισπανία η απώλεια αγοραστικής ισχύος εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι «οι άνθρωποι έχασαν την εργασία τους», πρόσθεσε η Βάσκεθ Άλβαρεθ, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο πολύ υψηλό 24%, αν και έχει σημειώσει μείωση.

Όσοι διατήρησαν την εργασία τους αναγκάστηκαν να δεχθούν το πάγωμα ή τη μείωση των μισθών τους. «Υπάρχει ένα πραγματικό περιθώριο που επιτρέπει την αύξηση των μισθών» σήμερα, χάρη στη βελτίωση της παραγωγικότητας, εκτίμησε από την πλευρά του ο Χοακίν Νιέτο, διευθυντής της ΔΟΕ στην Ισπανία, χωρίς να θελήσει να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς.

Σχετικές ειδήσεις