ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Αιματηρή επίθεση Ταλιμπάν σε αστυνομικό τμήμα

Αφγανιστάν: Αιματηρή επίθεση Ταλιμπάν σε αστυνομικό τμήμα

Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα (8/12) στο νότιο Αφγανιστάν, από επίθεση ενός βομβιστή αυτοκτονίας και άλλων τεσσάρων βαριά οπλισμένων μαχητών των Ταλιμπάν.

Η επίθεση, με στόχο ένα αστυνομικό κτίριο στην επαρχιακή πόλη Μαϊγουάντ της επαρχίας Κανταχάρ, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι οι Ταλιμπάν εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον των ξένων δυνάμεων ώστε να τις οδηγήσουν σε αποχώρηση από τη χώρα.

Αρχικά, ένας βομβιστής αυτοκτονίας ντυμένος με αστυνομική στολή πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην κεντρική πύλη του αστυνομικού συγκροτήματος, ενώ ακολούθως τέσσερις βαριά οπλισμένοι ένοπλοι εισέβαλαν στο εσωτερικό του, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τέσσερις άμαχους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για να εξουδετερώσουν τους αντάρτες.

Η επίθεση – την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Κάντρι Γιουσούφ Αχμάντι, για λογαριασμό των ακραίων ισλαμιστών - πραγματοποιήθηκε στην επαρχία του Κανταχάρ, στα νότια της χώρας, μια περιοχή που θεωρείται προπύργιο του σκληροπυρηνικού ισλαμικού κινήματος των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν από την επαρχία του Κανταχάρ στη δεκαετία του 1990 και κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν έως την ανατροπή τους από τους Αμερικανούς αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το 2014 είναι η πλέον αιματηρή χρονιά μετά την έναρξη των δυτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να επιτίθενται κατά αστυνομικών και στρατιωτών σε ολόκληρη την αφγανική επικράτεια, σκοτώνοντας δεκάδες Αφγανούς σε καθημερινή βάση. Την ίδια ώρα, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας μετρούν περίπου 4.600 θύματα έως τον Νοέμβριο, ποσοστό που είναι κατά 6% αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Σχετικές ειδήσεις