ΚΟΣΜΟΣ

Συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι

Συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι

Συζητήσεις με την συριακή αντιπολίτευση στην Τουρκία διεξάγει ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, για την προώθηση μιας πρότασης κατάπαυσης του πυρός στη πόλη του Χαλεπίου.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα ελπίζει ότι το σχέδιο θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ανακωχή στο Χαλέπι, το αλλοτινό εμπορικό κέντρο της Συρίας και δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, ενώ θα επιτρέψει την παροχή βοήθειας στις περιοχές όπου τον έλεγχο κατέχουν οι αντάρτες.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ συναντήθηκε χθες Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη με τον Χάντι αλ Μπάχρα τον επικεφαλής του υποστηριζόμενου από τις δυτικές χώρες Εθνικού Συνασπισμού των Συριακών Επαναστατικών Δυνάμεων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το ανώτερο στέλεχος της αντιπολίτευσης Μονζέρ Ακμπίκ.

«Ήταν μια προκαταρκτική ανταλλαγή ιδεών, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε μια τελική θέση» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ακμπίκ, προσθέτοντας ότι οι δυο πλευρές συζήτησαν κατά πόσον το σχέδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την επαρχία του Χαλεπίου ή μόνο στον στενό αστικό ιστό.

Ο ίδιος ανέφερε ότι κάθε σχέδιο για ανακωχή πρέπει να είναι τμήμα ενός εκτεταμένου προγράμματος που θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη πολιτική μετάβαση χωρίς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο ντε Μιστούρα συναντήθηκε επίσης με ομάδες μαχητών της αντιπολίτευσης στην πόλη Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπως ανέφερε μια άλλη πηγή της αντιπολίτευσης.

Η πόλη του Χαλεπίου έχει χωριστεί στα δύο με τις ομάδες της αντιπολίτευσης να κατέχουν τα ανατολικά τμήματά του και τις κυβερνητικές δυνάμεις να έχουν τον έλεγχο στα δυτικά. Οι ανελέητες μάχες έχουν περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται εν μέσω των αεροπορικών επιδρομών.

Η πρωτοβουλία για την κατάπαυση του πυρός είναι ένα ρίσκο για τις διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης. Η συριακή κυβέρνηση έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, αλλά διπλωμάτες και αναλυτές αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια των προθέσεων του καθεστώτος Άσαντ.

Θεωρούν ότι το Χαλέπι θα μπορούσε να έχει την ίδια τύχη με την μαρτυρική πόλη Χομς στα κεντρικά της Συρίας όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακτήσει τον έλεγχο.

Σχετικές ειδήσεις