ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Αργεί πολύ η αποκλιμάκωση της κρίσης

Λαβρόφ: Αργεί πολύ η αποκλιμάκωση της κρίσης

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα (09/12/2014) ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις του Κιέβου με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία έχει ακόμη μακρινό ορίζοντα παρά την ανακοίνωση από το Κίεβο ότι ανέστειλε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA κι αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν κατά τους περασμένους μήνες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, ο Λαβρόφ είπε: "Μέχρι στιγμής είναι απολύτως προφανές ότι απέχουμε πολύ από αυτό τον στόχο".

Ο ίδιος είπε ότι η "ομάδα επαφής" για την Ουκρανία θα συναντηθεί σύντομα στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ για να συζητήσει μέτρα για την εφαρμογή ενός σχεδίου εκεχειρίας για την ανατολική Ουκρανία, αλλά πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι η συνάντηση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία.

"Μέσα στις επόμενες μέρες, είναι προγραμματισμένη συνάντηση της ομάδας επαφής, κατά την οποία θα συζητηθεί ένα σχέδιο... με στόχο μία οριστική εκεχειρία", δήλωσε ο Λαβρόφ στο πρακτορείο.

Η ομάδα επαφής, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έχει πραγματοποιήσει πολλούς γύρους συνομιλιών περιλαμβανομένου ενός στις 5 Σεπτεμβρίου όταν συμφωνήθηκε η εκεχειρία στην Ουκρανία, η οποία ωστόσο σήμερα είναι ανενεργή.
Οι συνομιλίες αυτές έχουν στόχο την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Μινσκ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αυτονομιστών, της Ρωσίας και αξιωματούχων του ΟΑΣΕ.

Σήμερα άλλωστε, οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ανέστειλαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στα ανατολικά της χώρας προετοιμαζόμενες για την μονομερή εκεχειρία που ονομάστηκε "Ημέρα Σιωπής", ανακοίνωσε ο στρατός του Κιέβου.

"Ο ουκρανικός στρατός ανέστειλε όλες τις επιχειρήσεις του επί του πεδίου κι είναι έτοιμος για την Ημέρα της Σιωπής, αλλά αν επιτεθούν οι αυτονομιστές θα απαντήσουμε με πυρά", δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς.

Ο Λαβρόφ προειδοποίησε εξάλλου ότι η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει "επαρκώς" στην ανάπτυξη αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

"Προειδοποιούμε ότι σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξης των αμερικανικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, θα αναγκαστούμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουμε την δική μας ασφάλεια. Δεν σκοπεύουμε να εμπλακούμε σε ένα ακριβό εξοπλιστικό αγώνα, αλλά θα υπερασπιστούμε με αξιοπιστία την άμυνα της χώρας μας", είπε ο ίδιος.