ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κυβέρνηση στο Κόσοβο έξι μήνες μετά τις εκλογές!

Νέα κυβέρνηση στο Κόσοβο έξι μήνες μετά τις εκλογές!

Η Βουλή του Κοσόβου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον αρχηγό της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα.

Υπέρ της νέας κυβέρνησης ψήφισαν 73 βουλευτές, κατά ψήφισαν 38 και δύο δεν ψήφισαν από τους συνολικά 115 παρόντες βουλευτές. Ο Ίσα Μουστάφα εμφανίστηκε φανερά δυσαρεστημένος επειδή τέσσερις βουλευτές του κόμματος δεν τον ψήφισαν.

Ο Ίσα Μουστάφα, υπουργός στην εξόριστη κυβέρνηση του Κοσόβου με επικεφαλής τον Μπουγιάρ Μπουκόσι, τη δεκατία του 1990 διαδέχεται στην πρωθυπουργία τον Χασίμ Θάτσι, πρώην διοικητή του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" και αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, ο οποίος κέρδισε στις εκλογές του Ιουνίου,αλλά δεν εξασφάλισε πλειοψηφία και αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τη Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου.

Ο Χασίμ Θάτσι θα είναι υπουργός Εξωτερικών, στην κυβέρνηση του Ίσα Μουστάφα και θα γίνει πρόεδρος του Κοσόβου το 2016, υπό τους όρους της συμφωνίας συνεργασίας, που υπέγραψαν χθες οι δύο πρώην πολιτικοί αντίπαλοι.

Εννέα μέλη της νέας κυβέρνησης προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου, εννέα από τη Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου, τρία μέλη είναι από τη "Σερβική Λίστα", που εκπροσωπεί τους Σέρβους του Κοσόβου και ένα μέλος από τη βοσνιακή κοινότητα. Πρωθυπουργός είναι ο Ίσα Μουστάφα και αναπληρωτές πρωθυπουργοί ο Χασίμ Θάτσι, ο οποίος είναι και υπουργός Εξωτερικών, ο Κουιτίμι Σάλια, ο οποίος είναι και υπουργός Πολιτισμού και ο νυν δήμαρχος της Γκρατσάνιτσα, Μπράνιμιρ Στογιάνοβιτς.

Στη νέα κυβέρνηση υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης είναι ο Μπλέραντ Σταβιλέτσι, υπουργός Οικονομικών ο Αβντούλα Χότι, υπουργός Δικαιοσύνης ο Χαϊρεντίν Κούτσι, υπουργός Ένταξης στην ΕΕ ο Μπεκίμ Τσολάκου.

Υπουργός Διασποράς είναι ο Βαλόν Μουράτι, υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου, αρμόδια για το διάλογο με τη Σερβία, η Εντίτα Ταχίρι, υπουργός Γεωργίας ο Μέμλι Κρασνίτσι, υπουργός Παιδείας ο Αρσίμ Μπαϊράμι, υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας ο Φερίντ Αγκάνι, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο Αρμπάν Αμπράσι, υπουργός Υποδομών ο Λούφτι Ζάρκου, υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου η Χικμέτε Μπαϊράμι, υπουργός Δυνάμεων Ασφάλειας, ο Χάκι Ντεμόλι, υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων ο Σκεντέρ Χισένι, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης ο Μάχρι Γιαγκτζιλάρ, υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Λιούμπισα Μάριτς και υπουργός για τις Κοινότητες και την Επιστροφή ο Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς και υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου, ο Ρασίμ Ντεμίρι.

Οι βουλευτές της "Σερβικής Λίστας", οι οποίοι χθες αποχώρησαν από την αίθουσα διαφωνώντας με την κατανομή των υπουργείων, σήμερα επέστρεψαν και ψήφισαν τη νέα κυβέρνηση.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η Ντονίκα Καντάι Μπουγιούπι από τη Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου άσκησε κριτική για τη χαμηλή συμμετοχή γυναικών στη νέα κυβέρνηση και τόνισε ότι το κόμμα της θα είναι ισχυρή αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Εξπρές" της Πρίστινας.

Σχετικές ειδήσεις