ΚΟΣΜΟΣ

Η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη για τους Σύρους πρόσφυγες

Η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη για τους Σύρους πρόσφυγες

Η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να υποδεχθεί περισσότερους από 100.000 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι προς το παρόν βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε την Τρίτη (9/12) ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σήμερα (σ.σ. την Τρίτη) 28 χώρες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά και τις πέντε γειτονικές χώρες που τους υποδέχονται, ανακοινώνοντας ότι θα δεχθούν περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκουτέρες.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μια υπουργική συνάντηση στη Γενεύη για να εξεταστεί το θέμα της μετεγκατάστασης των περίπου 3,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων προκειμένου να ανακουφιστούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής που τους υποδέχονται μέχρι τώρα.

Ο Γκουτέρες διευκρίνισε ότι από το σύνολο των 100.000, για τους 66.254 έγιναν «συγκεκριμένες δεσμεύσεις», ενώ έντεκα χώρες εξέφρασαν την επιθυμία να δημιουργήσουν νέα προγράμματα για την υποδοχή περισσότερων μεταναστών.

Η UNHCR εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα είναι απλώς και μόνο η αρχή.

«Έχουμε μια εγγύηση για περισσότερους από 100.000, όμως ο μελλοντικός μας στόχος είναι 130.000 στο τέλος του 2016. Δεν πρόκειται παρά για έναν ενδιάμεσο στόχο, διότι θα θέλαμε να φτάσουμε το 10% των προσφύγων, δηλαδή περισσότερους από 300.000. Γνωρίζουμε όμως ότι για αυτό χρειάζεται χρόνος», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Ο ίδιος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Γερμανίας, η οποία έχει δεχθεί μέχρι τώρα να υποδεχθεί 20.000 πρόσφυγες, αλλά και την «αναπάντεχη» συνεισφορά κρατών όπως η Λευκορωσία.

Σχετικές ειδήσεις