ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Εξουσιοδότηση για δράση εναντίον των τζιχαντιστών

Κέρι: Εξουσιοδότηση για δράση εναντίον των τζιχαντιστών

Οποιαδήποτε εξουσιοδότηση εγκρίνει το αμερικανικό κογκρέσο για τη χρήση στρατιωτικής βίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να μην περιορίζει τον αγώνα μόνο στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, δήλωσε την Τρίτη (09/12/2014) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Οι εξουσιοδοτήσεις δεν θα πρέπει επίσης να περιορίζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ από το είναι σε θέση να διατάσσει την ανάπτυξη στρατευμάτων μάχης εναντίον της μαχητικής ομάδας, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, δήλωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποίησε επιτροπή της Γερουσίας με θέμα την ανάγκη χορήγησης Εξουσιοδότησης για τη Χρήση Στρατιωτικής Δύναμης (AUMF).

Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει ότι οι τρέχουσα εκστρατεία της με αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι νόμιμη, βάσει της εξουσιοδότησης που είχε εγκριθεί στις αρχές της περασμένης δεκαετίας σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της αλ Κάιντα και άλλων προσκείμενων σε αυτή οργανώσεων. Ωστόσο ο Κέρι δήλωσε πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει ανανέωση των εξουσιοδοτήσεων ώστε αυτές να καλύπτουν και την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν νομίζω ότι μία AUMF θα πρέπει να έχει γεωγραφικούς περιορισμούς», δήλωσε ο Κέρι. «Δεν επιδιώκουμε να διεξάγουμε επιχειρήσεις σε άλλες χώρες εκτός του Ιράκ και της Συρίας, ωστόσο εάν το ΙΚ αποτελέσει απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και το προσωπικό σε άλλες χώρες, δεν θα θέλαμε μία AUMF να περιορίσει τις δυνατότητές μας να χρησιμοποιήσουμε την απαραίτητη στρατιωτική δύναμη εναντίον του ΙΚ σε αυτές τις θέσεις, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο», δήλωσε ο Κέρι. «Κατά τη δική μας άποψη, θα ήταν λάθος να διαφημίζουμε στους μαχητές του ΙΚ ότι υπάρχουν ασφαλή καταφύγια για αυτούς εκτός των συνόρων του Ιράκ και της Συρίας», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Ο πρόεδρος είχε γίνει απόλυτα σαφής όταν είχε πει ότι η πολιτική του είναι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να μην αναπτυχθούν για τη διεξαγωγή χερσαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ. Κάτι τέτοιο αποτελεί ευθύνη των τοπικών δυνάμεων», δήλωσε ο Κέρι.

Ωστόσο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι παρά το γεγονός πως οι επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν καταφέρει μεγάλο πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος, ο αγώνας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις