ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: Η Κριμαία είναι «το πεπρωμένο της Ρωσίας»

Μεντβέντεφ: Η Κριμαία είναι «το πεπρωμένο της Ρωσίας»

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη (10/12/2014), είπε ότι η Κριμαία, την οποία η Ρωσία έχει προσαρτήσει, μετά από δημοψήφισμα τον Μάρτιο, είναι «το πεπρωμένο της Ρωσίας».

Παράλληλα ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της για το 2015, αν οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν σημαντικά, και κάλεσε τον πληθυσμό, ο οποίος πλήττεται από την κατάρρευση της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος, να δείξει υπομονή, διαβεβαιώνοντας πως το ρούβλι είναι "υποτιμημένο" και πως η ισοτιμία του θα ανέβει τελικά και πάλι.

"Αν οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν σημαντικά, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα οικονομικά σενάριά μας και ενδεχομένως θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για τον προϋπολογισμό. Όμως δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό", δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη που έδωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως η υποτίμηση του ρουβλίου πλήττει τη ρωσική οικονομία και πρόσθεσε πως η ισοτιμία του νομίσματος είναι αυτή τη στιγμή κατώτερη της πραγματικής αξίας του και πως πιστεύει ότι θα ενισχυθεί.

Το ρούβλι, επιβαρυμένο από τις δυτικές κυρώσεις που συνδέονται με την ουκρανική κρίση και στη συνέχεια, πιο πρόσφατα, από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, έχασε φέτος 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου και το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του ευρώ, προκαλώντας κινήσεις πανικού εκ μέρους των αποταμιευτών.

"Η εξασθένηση του ρουβλίου έχει έναν ορισμένο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό, στον ισοσκελισμό του και για έναν αριθμό άλλων λόγων επίσης, εντούτοις όμως ... η σημαντική εξασθένηση του ρουβλίου δεν ωφελεί το κράτος και την οικονομία", δήλωσε στη συνέντευξή του ο Μεντβέντεφ.

"Κυρίως δεν πρέπει να υποκύπτουμε στην υστερία, πρέπει να οπλισθούμε με υπομονή και να δούμε πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα σε παρόμοιες καταστάσεις" κατά το παρελθόν, πρόσθεσε.

"Το 2008-2009, όταν το ρούβλι είχε εξασθενήσει πολύ, ένα μέρος του πληθυσμού έσπευσε στα γραφεία συναλλάγματος για να αλλάξει τα ρούβλια του με σκληρό συνάλλαγμα, αλλά στο τέλος το ρούβλι ενισχύθηκε", εξήγησε.

"Αυτοί που είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε δολάρια ή σε άλλο σκληρό συνάλλαγμα έχασαν χρήματα".

"Η πλειονότητα των οικονομολόγων κρίνει πως η ισοτιμία του ρουβλίου είναι κάτω της πραγματικής αξίας του", δήλωσε ο πρωθυπουργός. "Είναι προφανές πως θα γίνει μια ανατίμηση, δεν ξέρω πότε, αυτό το μήνα, σε ένα μήνα, και θα φθάσουμε σε μια ισορροπία".

Ο Μεντβέντεφ παραδέχθηκε πως η σημερινή πτώση του νομίσματος έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεπεράσει το 9% το 2014.

"Η αγοραστική δύναμη μειώνεται, η ικανότητα των επιχειρήσεων να αγοράζουν εξοπλισμούς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για μια ομαλή παραγωγή, μειώνεται", δήλωσε. Και μολονότι η κίνηση αυτή ευνοεί τους εξαγωγείς καθιστώντας πιο ανταγωνιστική την παραγωγή τους, ο Μεντβέντεφ τόνισε πως "δεν είναι καλή μακροπρόθεσμα για τη Ρωσία.

Ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως οι ασιατικές χρηματαγορές είναι "γενικά έτοιμες" να εργασθούν με ρωσικές εταιρείες και τράπεζες και μπορεί να αποτελέσουν μια εναλλακτική επιλογή έναντι των δυτικών αγορών οι οποίες έχουν κλείσει εξαιτίας των κυρώσεων.

"Οι εταιρείες μας δεν μπορούν να δανεισθούν τίποτε στην Ευρώπη ή την Αμερική", δήλωσε. "Σε ό,τι αφορά την Ασία, εκεί δεν είναι τόσο άσχημα: εργαζόμαστε με τους εταίρους μας, είναι γενικά έτοιμοι να εργασθούν με τις τράπεζές μας".

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ακόμη πως η ρωσική οικονομία "έχασε πιθανόν" εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της "μερικές δεκάδες δισεκ. δολάρια".
Όμως "σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων μας, η ευρωπαϊκή οικονομία, μόνο και μόνο με την ακύρωση των συμβολαίων με τη Ρωσία και με τα περιοριστικά μέτρα, έχασε φέτος 40 δισεκ. ευρώ και θα χάσει τον ερχόμενο χρόνο 50 δισεκ. ευρώ", συνέχισε προσθέτοντας πως οι κυρώσεις "δεν είναι καλές για κανένα".

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία θα χρειασθεί "αρκετό καιρό" για να μειώσει την εξάρτησή της από τα έσοδά της από τις εξαγωγές ενέργειας.

Ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως η επιστροφή της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε νωρίτερα φέτος στη ρωσική επικράτεια από την Ουκρανία, ήταν το πεπρωμένο της Ρωσίας, απηχώντας ανάλογα σχόλια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Η Κριμαία δεν είναι ένα οικονομικό θέμα", τόνισε κατά τη συνέντευξή του. "Όταν ομιλούμε για την Κριμαία ... συνειδητοποιούμε πως είναι η ιστορία μας, το πεπρωμένο και ο πόνος μας επίσης ... και ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ζούν εκεί οι οποίοι ψήφισαν φέτος να επιστρέψουν στη Ρωσική Ομοσπονδία".

Σχετικές ειδήσεις