ΚΟΣΜΟΣ

Λεπέν: «Χρήσιμο εργαλείο» τα βασανιστήρια

Λεπέν: «Χρήσιμο εργαλείο» τα βασανιστήρια

Τα βασανιστήρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν «χρήσιμο εργαλείο» σε ορισμένες περιπτώσεις, ανέφερε η ηγέτιδα του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν την Τετάρτη (10/12/2014), προτού ανασκευάσει και δηλώσει ότι τα λόγια της «παρερμηνεύτηκαν».

Μιλώντας νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο δίκτυο BFMTV, σε σχέση με τις αποκαλύψεις για τις ανακρίσεις από πλευράς CIA κρατουμένων υπόπτων για τρομοκρατική δράση, η Μ. Λεπέν σημείωσε ότι «δεν καταδικάζει» τη χρήση βασανιστηρίων, όταν πρόκειται για υποθέσεις σχετικές με τρομοκρατία.

«Προφανώς και ο βασανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κάτι τέτοιο έχει γίνει σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας», τόνισε η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την απόσπαση πληροφοριών από υπόπτους για τρομοκρατία κάνουν μια πολύ υπεύθυνη δουλειά», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν στιγμές, όπως όταν επίκειται να εκραγεί μία βόμβα, που πρέπει να κάνεις έναν κρατούμενο να μιλήσει με κάθε μέσο», ανέφερε επίσης.
Αργότερα, η ακροδεξιά ηγέτιδα προσπάθησε μέσω Twitter να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «παρερμηνεία».

Ισχυρίστηκε ότι το «κάθε μέσον» αναφερόταν σε μέσα εντός του πλαισίου του νόμου και όχι σε βασανιστήρια.

Ερευνητές της αμερικανικής Γερουσίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας των ΗΠΑ βασάνισαν σκληρά δεκάδες υπόπτους για τρομοκρατία, με ευθύνη της CIA, σε μυστικές φυλακές εκτός ΗΠΑ.

Η επιτροπή αποφάνθηκε επιπλέον ότι τα αποτελέσματα των σχετικών τακτικών δεν ήταν καν τα αναμενόμενα, ενώ αμαύρωσαν την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις