ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Νύφη σε καλή τιμή (pics)

Κένυα: Νύφη σε καλή τιμή (pics)

Η πώληση μιας έφηβης στο μέλλοντα σύζυγό της, με αντάλλαγμα 20 κατσίκες, 10 αγελάδες και μερικές καμήλες είναι μια συνηθισμένη πρακτική για τη φυλή Πόκοτ στην Κένυα. Για την ίδια την κοπέλα μπορεί να είναι το τέλος του κόσμου και πάντως η αρχή μιας ζωής που δε θέλει να ζήσει.


Ντυμένη με φανταχτερά ρούχα και κοσμήματα, όπως επιβάλλει η τελετή, η νεαρή κοπέλα προσπαθεί να «αποδράσει». Πρώτα από εκείνους που την οδηγούν «δέσμια» στο γάμος της αλλά κυρίως από τη μοίρα της.

Της Κατερίνας Τζαβάρα


Αν τη σκηνή δεν κατέγραφε η κάμερα του φωτογράφου του Reuters, Siegfried Modola, δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από άλλη μια περίπτωση πώλησης μιας νεαρής γυναίκας, από τους γονείς της στο σύζυγό της, κάτι που συμβαίνει συνήθως στην αρχή της εφηβείας των κοριτσιών, σε μια φυλή που εφαρμόζει την κλειτοριδεκτομή ως ιεροτελεστία μετάβασης στη γυναικεία ωριμότητα.

Η οικογένεια είπε στο πρακτορείο ότι το κορίτσι δεν είχε ιδέα για όσα είχε κανονίσει ο πατέρας της. Αν το γνώριζε θα το είχε βάλει στα πόδια, νωρίτερα. Στο φωτογραφικό ρεπορτάζ φαίνεται η νεαρή κοπέλα σε απόγνωση, «δέσμια» μιας ομάδας ανδρών της φυλής που την οδηγούν στη διήμερη τελετή του γάμου της.
Επίσης παρά που διά νόμου απαγορεύεται πλέον στην Κένυα ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η φυλή εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, 125 κορίτσια και γυναίκες σε 29 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν υποβληθεί στην πρακτική αυτή η οποία αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

(Πηγή: Washington Post)

Σχετικές ειδήσεις