ΚΟΣΜΟΣ

Μια παράγραφος εγκρίθηκε απ' όλη τη συμφωνία για το κλίμα

Μια παράγραφος εγκρίθηκε απ' όλη τη συμφωνία για το κλίμα

Είκοσι τέσσερις ώρες πριν τη λήξη και δέκα μέρες από την έναρξη των κρίσιμων προπαρασκευαστικών συνομιλιών στη Λίμα για την κλιματική αλλαγή, οι διαπραγματευτές είχαν καταλήξει σε συμφωνία επί μίας και μοναδικής παραγράφου του σχεδίου συμφωνίας.

Ώρες πριν την ολοκλήρωσή των συνομιλιών στη Λίμα για την κλιματική αλλαγή, εξέπνεε η αισιοδοξία για κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
«Δυστυχώς γυρίζουμε προς τα πίσω», δήλωσε απογοητευμένος ο Άλντεν Μέγιερ, παρατηρητής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της πρωτοβουλίας επιστημόνων που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Ούτως ή άλλως, στο γνωστό... κλίμα των συναντήσεων για το... κλίμα, δεν αναμένεται ποτέ θεαματική πρόοδος. Ωστόσο τις τελευταίες μέρες ήταν διάχυτη μια σχετική αισιοδοξία για το ότι θα μπορούσε να καταστεί δυνατή η εκπόνηση ξεκάθαρου σχεδίου για μια ελπιδοφόρα διεθνή συμφωνία προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στην κόψη του ξυραφιού πριν την ολοκλήρωση των συνομιλιών, από το κείμενο των έξι σελίδων του σχεδίου απόφασης, μόνο ένα κομματάκι και συγκεκριμένα η παράγραφος 34 που αφορούσε στην ανάγκη ενίσχυσης των δεσμεύσεων των διαφόρων χωρών μέχρι το 2020, είχε εγκριθεί από τους συμμετέχοντες.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
(Πηγές: Guardian, newsdaily.com)

Σχετικές ειδήσεις