ΚΟΣΜΟΣ

«Υπήρξε ανταλλαγή ομήρων για να ελευθερωθεί ο Λαζαρεβίτς»

«Υπήρξε ανταλλαγή ομήρων για να ελευθερωθεί ο Λαζαρεβίτς»

Αυτό που απέφυγε να κοινοποιήσει η Γαλλία, το γεγονός δηλαδή ότι τέσσερις κρατούμενοι απελευθερώθηκαν προκειμένου να ελευθερωθεί με τη σειρά του ο Σερζ Λαζαρεβίτς, έπειτα από τρία χρόνια ομηρίας από την αλ Κάιντα, το επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μαλί, Μοχάμεντ Άλι Μπατίλι.

«Είναι γεγονός, όλος ο κόσμος το γνωρίζει, δεν ωφελεί σε τίποτε να αρνούμαστε την πραγματικότητα», δήλωσε ο Μπατίλι στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων του Μαλί.

«Το Μαλί το έκανε σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο», διευκρίνισε. «Πήραμε μέρος σε διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην απελευθέρωση του Λαζαρεβίτς», σημείωσε ο υπουργός.

«Η διάσωση ζωών αποτελεί μια σταθερά στη στάση των αρχών του Μαλί, κάθε φορά που απειλούνται οι ζωές αθώων, ακόμη και όταν πρόκειται για Μαλινέζους», είπε ο Μπατίλι αναφερόμενος στους 38 στρατιωτικούς, τοπικούς αξιωματούχους και αστυνομικούς της χώρας που έχουν αφεθεί ελεύθεροι στο παρελθόν «με τον ίδιο τρόπο και με τον ίδιο τύπο ανταλλαγής».

«Το Μαλί δεν μπορεί να κάνει λιγότερα για τους πολίτες άλλων χωρών που το βοήθησαν απ’ ό,τι κάνει για τους δικούς του γιους», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ήδη από την Τρίτη, οπότε απελευθερώθηκε ο Λαζαρεβίτς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαλί είχαν επισημάνει ότι ο όμηρος αφέθηκε ελεύθερος με αντάλλαγμα πολλούς τζιχαντιστές που κρατούνταν στις φυλακές της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της από το Μπαμακό μια ένωση οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε επικρίνει έντονα το γεγονός ότι «οι αρχές του Μαλί απελευθέρωσαν τον Μοχάμεντ Άλι Αγκ Ουαντουσέν, τον Χάιμπα Αγκ Ασερίς, φερόμενους τρομοκράτες, καθώς και τον Οσάμα μπεν Γκούζι και τον Χαμπίμπ Ουλντ Μαχούλουντ, φερόμενους ως δράστες σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μαλί, με αντάλλαγμα έναν Γάλλο όμηρο».

Σχετικές ειδήσεις