ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Συντριπτική νίκη για το κόμμα του πρωθυπουργού Άμπε

Ιαπωνία: Συντριπτική νίκη για το κόμμα του πρωθυπουργού Άμπε

Συντριπτική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές σημείωσε – σύμφωνα με τα exit polls – ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε.

Ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει μάλιστα την εκλογική αυτή αναμέτρηση δημοψήφισμα για το πρόγραμμά του όσον αφορά στην αναζωογόνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Σύμφωνα με τα exit polls, ο κυβερνών συνασπισμός αναμένεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στην κάτω βουλή των 475 εδρών, ωστόσο το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τέτοια «υπερπλειοψηφία».

Υπενθυμίζεται ότι ο 60χρονος Άμπε εξήγγειλε πρόωρες εκλογές ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την πολιτική του, γνωστή ως Abenomics», φέρνοντας την Ιαπωνία και πάλι στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη νίκη που φαίνεται ότι εξασφαλίζει παρά την πολύ περιορισμένη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, για να προχωρήσει με τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο δεν αποκλείεται αντ΄ αυτού να επικεντρωθεί περισσότερο στο συντηρητικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο τη χαλάρωση των περιορισμών στο στρατό.

Σχετικές ειδήσεις